onsdag 26 mars 2014

Hösnuva i slutet av mars - vad ska jag göra?

För de med pollenallergier börjar nu säsongen med att alen blommar i slutet av mars. Ögonen kliar, huvudet gör ont, muskelvärk och andra influensasymptom uppstår i år igen.

Det finns tre saker man kan göra

1. Se till att njurarna fungerar perfekt
2. Se till att binjurarna fungerar perfekt
3. Se till att lymfsystemet fungerar perfekt

I princip kan man sammanfatta dessa tre med :

1. Se till att dricka mängder med vatten/fruktjuicer
2. Se till att ta lakritsrot och ginseng
3. Se till att röra på dig (djupandning, promenader, simning)

Gör man detta, ska man inte ha några problem med pollenallergier eller hösnuva.


Babyns mat första året för att rätta till vitamin- och mineralbrister



Baby: 4 månader till 12 månader 

Järnbrist 

Man har kommit fram till att barn har olika brister. Från 9-24 månader har de flesta bebisar järnbrist. Järnförrådet brukar vara fram till sex månader, sedan är det slut. Järnbrist hos barn gör att de utvecklas sämre motoriskt och intellektuellt. 

Vitamin D-brist och B12-brist

Vitamin D-brist beror på hur mycket man som mamma har i sitt förråd under graviditeten. Om man har D-vitaminbrist påverkar det utvecklingen av skelettet, hjärnan och immunförsvaret och ofta får de kramp. D-vitaminet reglerar kalk-halten i skelett och tänder. 
B12-brist brukar synas genom ojämnt humör (oroliga och skrikiga barn), matvägran och nedstämdhet (syns senare uppåt i åldrarna). Svaghet, trötthet och värk är andra symptom samt darrningar och mental frånvaro. 

Vitamin K-brist

Vitamin K-brist brukar hävas med en injektion hos nyfödda direkt efter födseln. K-vitaminet reglerar blodets koagulation och bygger upp skelettet. K-vitaminet kan också bildas direkt i tarmen. 

Zink-brist

Zinkbrist brukar uppstå under tredje trimestern hos mamman och detta påverkar såklart barnet. Zink finns i cashewnötter, frön, ärtor, pumpa och potatis. Brist på zink brukar synas i form av eksem och andra hudförändringar. Zink-brist uppstår ofta när vi intar sädesslag, t ex havregryn, mjöl av korn, råg och vete. 


Frukost 5.00-7.00 Puré + någon fruktdryck + ev. inlagd gurka (vi får väl se?!) + ev. lite havregrynsgröt
Mellanmål 7.00-9.00 Äpplemos + apelsinjuice ( + ev. risgröt/potatismos fr 24 månader)
Lunch 9.00-11.00 Något lunchalternativ som nämnts nedan
Napping 11.00-13.00 Bra för hjärtat 
Fika 13.00-15.00 Ananas och papayapuré  + vatten + ev. kokosmjölk
Mellanmål 15.00-17.00 Grönsakspuréer/mos + grönsaksjuice ex. morotsjuice + äpplemos
Middag 17.00-19.00 Mos

Nu är min fråga, har jag lyckats att få in järnrik mat, K-vitaminrik mat, B12-rik mat, betakarotenrik mat, zinkrik mat? Själv har jag kalciumbrist, så jag vill se till att min pojke också får kalciumrik mat. Magnesiumrik mat är också viktig för skön sömn. 

Järnrik mat till frukost 5-7 på morgonen
Måndag C-vitamin Kiwi
Tisdag aprikos, + c-vitamin guava
Onsdag tomat och persilja eller ekologisk spenat eller mangold + C-vitamin paprika
Torsdag kokos + papaya/apelsiner/clementiner
Fredag groddade linser + jordgubbar 
Lördag C-vitaminrik blomkål eller broccoli och paprika
Söndag Havregrynsgröt + blåbär och russin

Kalciumrik mat till mellanmål 7-9 på förmiddagen
Måndag Juice + kalciumrik vattenkrasse och sallad
Tisdag Juice + kalciumrik okra
Onsdag Juice + kalciumrika dadlar
Torsdag Juice + kalciumrik broccoli
Fredag Juice + kalciumrika brytbönor
Lördag Juice + kalciumrika fikon
Söndag Juice + Kalciumrika aprikoser/plommon/kiwi och havregrynsgröt 

Vitamin D-rik mat (är också B-12-rik) till lunch 9-11 på förmiddagen ev. med magnesiumrikt brunt ris och/eller bönor/linser
Måndag vitamin D-rik lax
Tisdag vitamin-D rik makrill
Onsdag vitamin-D rik tonfisk
Torsdag vitamin-D rik ägg
Fredag vitamin-D rik svamp
Lördag vitamin-D rik solsken
Söndag Vitamin-D rikt dagsljus
Kryddor kanske kan läggas till vid högre ålder, t ex kalciumrik timjan, persilja, vitlök och basilika. 
+ K-vitaminrika örter:  salvia, koriander, mejram, oregano, färsk lök samt kryddorno chili, curry, paprika, cayenne, sparris, kål, inlagd gurka

Magnesiumrik FIKA 13-15 på eftermiddagen
Måndag magnesiumrika svarta vinbär eller guava
Tisdag magnesiumrika hallon
Onsdag magnesiumrika jordgubbar
Torsdag magnesiumrik vattenmelon
Fredag magnesiumrik tahini och/eller linfrön
Lördag magnesiumrika bananer
Söndag magnesiumrik avokado
Övrigt: Koriander, dill, persilja

Betakarotenrikt (förstadie till A-vitamin) mellanmål 15-17
Måndag-Söndag: Potatis och morötter, spenat, örter

Zink-rik middagsmat 17-19 lunchrester och/eller...
Måndag Spenat, 
Tisdag cashewnötter, choklad, jordnötter
Onsdag bönor och kikärtor, 
Torsdag svamp
Fredag sesamfrön (tahini) och honung
Lördag örter och kryddor
Söndag ost och mjölkprodukter samt

Jag kom över en artikel om att stärkelserik mat inklusive ris och potatis inte ska ges till barn under 2 år. Den går att läsa här 

fredag 14 mars 2014

Välj högt GI först om du är hungrig (obs frukt, bär och grönt)

När jag funderar på det här med frukt och bär, så kommer jag in på GI-mat och hur maten höjer blodsockret.

Man brukar säga att man ska äta mat med lågt GI, men jag tror helt enkelt att det är tvärtom. Man ska äta mat med högt GI, men undvika rörsocker-föda, som godis, glass och sådant eftersom de inte innehåller några vitaminer, mineraler eller antioxidanter.

GI-värde är ett mått på hur snabbt blodsockret höjs, dvs. hur snabbt nedbrytningen av kolhydrater sker. Värdet beskriver höjningen av 50 g kolhydrater och tillämpas på kolhydratrika livsmedel som pasta, potatis, frukostflingor, ris, bröd, bönor, ärtor etc.

Gi-värdet anges i skala-form. Lågt GI är under 35, vilket är bra enligt livsmedelsverket. Medel GI är mellan 35-50 och högt GI är över 50.

Jag är för frukt och bär och tror verkligen på fördelarna med att äta dessa framför pasta och annan proteinrik mat.

Faktorer som påverkar GI-värdet är hur stora bitar det handlar om, t ex frön och korn, strukturen (kompakta livsmedel har lägre GI) och surheten (ju surare, desto lägre GI).

Min rekommendation är snabba kolhydrater med högt eller lågt GI-värde. Det sägs at dessa påverkar blodsockret negativt, dvs blodsockret stiger fort och sjunker sedan snabbt och att problemet är att de kräver större mängd insulin jämfört med långsamma kolhydrater då de ger ojämn blodsockernivå.

Jag är helt emot detta tankesätt och problemet ligger inte i om blodsockret höjs eller inte, utan i om det finns någon näring i det man äter (vitaminer, mineraler, antioxidanter etc). Om det inte finns det kommer man snabbt att vilja äta ännu mer "sockerrik" mat tills man får i sig det. Väljer man då processad mat som glass, kakor, choklad och annan sockerrör-mat, så kommer man också äta konstant. Väljer man däremot frukt och bär, får man i sig näring och därför kommer man att känna sig mätt och blodsockernivån har inget med det att göra.

Blodsockernivån

Man brukar säga att en ojämn blodsockernivå orsakar humörssväningar, trötthet och ökar sötsuget, men detta beror på att man väljer sockerrik mat som ofta är uppvärmd och processad eller behandlad och därför inte innehåller så mycket näring, t ex snabbmakaroner. Väljer man däremot frukt och bär får man i sig näring och man kommer att känna sötsuget ända tills man fått i sig den näring man behöver. Tröttheten är naturlig av näringsfattigmat, men också om man äter frukt och bär, men den tröttheten är mer en avslappnande trötthet.

Det finns två sorters snabba kolhydrater med andra ord, de med "tomma kalorier" t ex läsk, saft, godis, kaffebröd och pulvermos, men även mat som cornflakes, processad blåbärssoppa, ljust bröd, och lagad mat. Sedan finns det snabba kolhydrater med högt näringsvärde, frukt och bär.

Man brukar säga att om man bryter ner sockret långsammare så kommer mättnadskänslan bli längre, men detta är helt fel. Stärkelse och fiber är inte näringstäta, jämfört med de näringstäta kolhydraterna frukt och bär. Dessa bryts ner i kroppen för att sedan byggas ihop igen, vilket är tröttsamt för kroppen och gör en tröttare än att äta frukt och grönt. Långsamma kolhydrater är alltså i n t e att rekommendera. Exempel är bönor, linser, rotfrukter, fullkornsprodukter, mjölk och quinoa.

Livsmedel med högt GI-värde. Kan man säga att ju högre desto bättre? Nej. Därför att om man t ex jämför pommes frites med färsk potatis, så innehåller pommes frites också stora mängder fett, som inte är bra för hälsan. Om man sedan jämför råa respektive kokta grönsaker ligger råa på ett lågt GI-värde medan kokta på ett högt GI-värde. Jag rekommenderar därför lågt GI i detta fall. Men om man jämför melon med körsbär är melon ett bättre val och melon har ett högt GI. Det finns därför ingen uppenbar logik i denna lista. Alla frukter är bättre än all annan mat och dess GI är jätteolika.

Potatis, 89
Pommes Frites, 107
Morötter, råa, 23
Morötter, kokta 82
Palsternacka, kokt 91
Rödbetor, kokta, 91
kålrot, 103
Vita bönor, 40
Kikärtor, 39
Svarta bönor, 28
Kidneybönor, 39
Jordnötter, rostade, 21
Äpple, 52
Mogen banan, 84
Halvmogen banan, 60
Körsbär, 32
Apelsin, 32
Torkade aprikoser, 44
Citron, 20
Grapefrukt, 36
Kiwi, 75
Mango, 73
Russin, 91
Vindruvor, gröna, 66
Vattenmelon, 103
Päron, 54
Ananas, 84
Jordgubbar, 73
minimjölk, 46
Mjölk 3%, 38
Yoghurt naturell, 51
Filmjölk, 15
Potatischips, 77
Popcorn i micro, 103
Ostbågar, 106
Cashewnötter, 31
Korn, 36
Råg, 48
Vitt ris, 91
Snabbris, 128
Råris, 81

Välj högt GI först om du är hungrig! De ger bäst mättnadskänsla och näring.

Vattenmelon, mogna bananer, jordgubbar, kiwi och mango, gröna vindruvor, päron och äpple. Därefter grapefrukt, apelsin och körsbär.

Äter man detta varje dag får man i sig mycket näring och man håller sig pigg, alert och avslappnad hela dagen. Bra för alla med olika sjukdomar, människor med koncentrationssvårigheter och allmänt.

Det allra bästa är att äta vattenmelon, 103.
Sedan Popcorn, pommes frites och ostbågar (100-110) Hahaha! (skojade bara, dessa är processade produkter och tillhör egentligen inte ligan)
Sedan palsternacka och rödbetor och vitt ris samt russin. (90-100)
Därefter råris, kokta morötter och potatis, mogna bananer (80-90)
Därefter potatischips (skojar igen!), jordgubbar, kiwi och mango (70-80)
Därefter gröna vindruvor (60-70)
Därefter päron och äpple samt halvmogna bananer (50-60) och för de som fortfarande äter mjölkprodukter naturell yoghurt
Därefter torkade aprikoser (40-50) och för de som fortfarande äter sädesslag också råg och för de som äter mjölkprodukter minimjölk.
Därefter grapefrukt, apelsin och körsbär. (30-40) För de som fortfarande äter baljväxter också kidneybönor, vita bönor, kikärtor och svarta bönor m.m.. För de som fortfarande dricker mjölk 3% och äter sädesslag också korn.
Därefter kommer rostade jordnötter och råa morötter (20-30).
Sist kommer filmjölk som ligger på (10-20) om man fortfarande äter mjölkprodukter. 

Svavelrik föda - är det bra eller inte bra?

När man tittar in i ögat ser man närmast pupillen oftast gråa, gula och/eller bruna ringar runtom. Detta är svavel i tarmen.

Man brukar säga att svavel är bra för en. Vitlök och lök innehåller ju svavel.

De som säger att svavel är bra säger att svavlet i vitlöken och löken är bra för kroppens rening. Det sägs att den hjälper levern och njurarna att avgiftas. Men stämmer detta?

Anledningen till att man säger att svavelrik mat är bra är för att det finns i kål, vitkål, rödkål, grönkål och ägg och dessa är ju bra att äta? Eller?

Man brukar säga att svavel i form av fotbad från magnesiumsulfat (som också kallas för epsomsalt och bittersalt, vilket ofta används för att avgifta levern) är bra för de människor som har brist på magnesium och sulfat, vilket kroppen tydligen ska använda till sitt avgiftningssystem. Men finns det belägg för det?

Vad är svavel och sulfat egentligen och vilken funktion har den i kroppen? Vi får se vad som sägs om svavel i kroppen.

Svavel är den tredje mest vanliga mineralet i kroppen efter kalcium och fosfor. Det är sägs att det är ett viktigt mineral som man får genom proteiner, men det har gått 20 år sedan man uppdaterade RDI.

Vissa som forskar kring svavel och hur det fungerar i kroppen säger att mineralet kanske har underskattats, och att vi inte får tillräckligt av det. Men jag tvivlar starkt på det.

Svavlets viktigaste funktion

Nästan hälften av svavlet i kroppen finner man i musklerna, huden och skelettet. Svavlet krävs för proteiner att behålla sin form och dessa bestämmer den biologiska aktiviteten hos proteiner (som är aminosyror). Hår och naglar består av en tuff aminosyrekedja/protein som kallas keratin. Dessa är svavelrika. Vävnader innehåller proteiner/aminsyrekedjor med flexibla svavelbindningar, vilket ger strukturen flexibilitet. Med åldern, kommer dessa flexibla vävnader i kroppen att förlora sin elasticitet, vilket leder till rynkor, hårda muskler och smärtsamma käkar och knäskålar.

Man tror att det är brist på svavel som bidrar till dessa åldersrelaterade problem, men jag tvivlar starkt på det. Jag tror att svavel är orsaken till problemen.

Svavel sägs också behövas för att få enzymer att fungera normalt, vilket, om det fattas i kroppen, kommer att leda till mångtaliga hälsoproblem och metoboliska problem.

Svavel spelar en viktig roll i kroppens elektrontransportsystem, som del av en järn/svavelprotein i mitokondrierna, som är energifabriken i cellerna. Den hjälper också till att konvertera Vitamin-B1 och biotin, som behövs för att konvertera kolhydrater till energi.

Svavel syntetiserar viktiga metoboliska mellanstadier, som glutathione. Den hjälper till med insulinet. Insulinmolekylen består av två aminosyrekedjor som är förbundna med varandra genom svavelbroar.

Men de som säger att svavel är o r s a k e n till sjukdomar, vad har de för belägg?

Svavel finns i mjölk, ägg, kött, och alla proteinrika livsmedel, samt broccoli, kål, blomkål och andra kålsorter.


Ulcerative Colitis eller konstant förstoppning och dess fixup-metoder (örter och bär)

Vad ska jag göra för att få ordning på min mage?

Det är permanent förstoppning och det beror på lymfsystemet och inte blodet. När man säger Chron's så är det det man pratar om och det innebär att kroppen brinner inifrån.

Mag-te som tar bort syra i kroppen.

Ta bort all slags protein, det vill säga nötter, bönor och sädesprodukter inklusive ris men även grönsaker.

Undvik citroner, apelsiner och grapefrukt just nu, men också andra syra-bildande frukter. Undvik också alla slags kålsorter som t ex brysselkål men även  svavelrika grönsaker.

Ät vindruvor

Ät små måltider och ofta

Ångade grönsaker med en lätt sallad är okej att äta på kvällen, men undvik all mat som har någon slags syra i sig.

Rena levern, gallan och bukspottskörteln

Hur jag renar bukspottskörteln

Bukspottkörteln spelar en viktig roll i matsmältningen och producerar matsmältningsenzymer liksom hormonet (aminosyrorna) insulin. Insulin är ansvarig för att kontrollera blodsockernivåerna. Bukspottkörteln fungerar både som en endokrin körtel och samtidigt som ett matsmältningsorgan. Därför kan det dra fördel av örter som stöttar båda dessa system.

Örter som sägs stödja körtelsystemet är mullein, goldenseal och lakritsrot. Örter som sägs stödja matsmältningen är cayennepeppar, kanel och cascada sagrada.

Många val för att rena bukspottkörteln

Juniperbär, uva ursi och capsicum är bland de bästa men också jordärtskocka, gynema, bilberry löv och suma, som reglerar blodsockernivåerna, samt cederbär som stimulerar bukspottkörteln.

Inflammerad bukspottkörtel

Pancreatitis, eller bukspottskörtelinflammation, eller annan skada på bukspottkörteln kan leda till diabetes. Den bästa medicinen är grönt te, basilika, indiska gooseberreis, grapefruktfrön och rhdiola, cat's claw och reishi svamp för att stärka immunförsvaret och minska på inflammationen.

Traditionella kinesisk medicin säger att lakrits, peony och ginsengrot förebygger inflammation i bukspottskörteln.

Diabetes

Eftersom bukspotsskörteln producerar insulin och reglerar blodsockernivåerna, spelar bukspottkörteln roll när man har diabetes. Fringe tree bark, söt sumach, nässlor, jambul, goat's rue, ingefär och vitlök alla har likartad effekt som vanlig medicin, enligt David Hoffman, författare till "The New Holistic Herbal". Örter mer hypoglycemic, blodsockersänkande, effekt också kan bota diabetes symptom. Bland de örter man tror hjälper är bugleweed, burdock, ginseng, nässlor och wormwood.

Det var en fasligt massa örter att välja på. Men det finns många alternativ med andra ord. De som ligger mig närmast just nu är väl lakritsroten, ingefära, ginseng och vitlök.

Vad jag ska äta annars verkar vara alla sorters alkaliska bär och frukt.

Vilka är dessa?

Bland frukter är det äpple, aprikoser, avokado, bananer, bär, cantaloupemelon, körsbär, vinbär, dadlar, fikon, vindruvor, grapefrukt, guavas, kumquats, citron, lime, mango, nektarier, oliver, apelsiner, papaya, passionsfrukt, persika, päron, persimmons, ananas, granatäpple, alla meloner, russin, sapotes, tamarind, tangerin och tomater.

Bland grönsakerna är det alfalfa, jordärtskockor, sparris, bambuskott, grönt, waxbönor, rödbetor, broccoli, kål, moröter, selleri, blomkål, kål, majs, gurka, dill, aubergine, endivesallad, vitlök, purjolök, sallad, svamp, okra, lök, ärtor, paprika, potatis, pumpa, rädisa, romansallad, rotfrukter, surkål, spenat, squash, vattenkrasse och yams.

Bland sädesslagen är det amaranth, quinoa, buckwheat och millet som är basbildande föda.

Eftersom jag rekommenderas att inte äta sädesslag alls, och inte grönsaker eller citrusfrukter, samt svavelrika grönsaker får jag väl plocka undan dem ett tag, tills magen läkts.

Förutom det är det intressant att se att bakpulver och havsvatten har ph på över 8, medan apelsinjuice och kaffe har ett ph på mellan 3-5, men stämmer det när man får i sig det i kroppen? Blir det basbildande i kroppen. Det får jag undersöka en annan gång.

söndag 9 mars 2014

Stressorer

Med stressorer avses de orsaker som ligger bakom stress. Ofta är det flera tillsammans som ligger till grund för en stressreaktion. Genom att ta bort stressorerna som ger upphov till stress kan man komma till bukt med stresen.

Stressorer kan delas in i följande tre grupper:

  • Psykiska
  • Fysiska och 
  • Sociala
De psykiska är brist på kontroll, brist på omsorg om sig själv, för höga krav på en själv, arbetssituationen, brist på uppskattning (hela tiden kritik och tillrättavisningar), dålig självkänsla. 

De fysiska är ljud och buller, värme och kyla, sjukdomar (t ex glutenintolerans), miljögifter. 

De sociala är ekonomi, arbetslöshet, separationer och dödsfall. 

Stressorerna leder till

  • ständig trötthet
  • trötthet även vid ledighet
  • låg stressnivå
  • svårt att slappna av (och somna tidigt på kvällen)
  • känslomässig utmattning 
  • låg prestationsförmåga (man ger upp med en gång)
  • koncentrationssvårigheter
  • glömska, man missar information och viktiga tider
  • cynism (man orkar inte bry sig)
  • känsla av otillräcklighet (i synnerhet om man har familj eller är gift)
  • depression (man vill bara krypa ner i sängen igen)
  • nedstämdhet (man ler sällan)
  • irritation (tjat, skäll och gnat mot familjemedlemmar)
  • ineffektivitet (man tar lång tid på sig att genomföra en aktivitet, läxor etc)
  • dålig sömn. Man somnar sent, vaknar sent och vaknar många gånge rpå natten. 
  • Fysiska sjukdomar
  • Ångest (man hinner bara inte med allt som ska hinnas och klarar inte av "nya" situationer som t ex nya möten, resor eller ommöblera)
  • dålig självkänsla (pga att man inte orkar med någonting man drömmer om att göra eller vad andra förväntar sig av en)
  • Ensamhetskänsla (eftersom man inte orkar ta hand om gäster)
  • Förlorad arbetsglädje (man vill bara sova)
  • Skuldkänslor (för att man inte orkar göra allt vad man själv eller andra förväntar sig av en )
  • Underkastelse (man känner sig som "en slav")
  • Man drar sig undan
Första steget...
Man behöver sova rätt antal timmar och vid rätt tidpunkt. Somnar man efter nio, vaknar man ändå trött på morgonen. 

Andra steget...
Lättare fysisk och socialt umgänge, rätt kost (frukt och bär och uteslutande av gluten) bygger upp hela kroppen psykiskt, mentalt, fysiskt, själsligt och känslomässigt igen. 

Tredje steget...
att inte ta på sig för mycket på en gång. Att man inte börjar träna, jobba 100% eller träffa för mycket folk så fort man börjar känna sig bättre (känslan av återhämtning brukar ske inom 3-6 månader)

Fjärde steget...
Att vila ett tag till, så att man verkligen återfår styrkan. det räcker inte med en månads vila, det kräver 2-5 år. 

Femte steget...
Att så smått förbereda sig för att göra det man drömmer om genom studier på halvfart e.dyl. eller jobba halvtid.

Sjätte steget...
Att med hälsa och styrka genomföra sina drömmar på heltid.

Det är ens tolkning av situationen som skapar stress men också gnälliga, behövande och klängiga människor som kräver din hjälp och uppmärksamhet eller oupptäckt glutenintolerans

När stress infinner sig reagerar kroppen genom att energi frigörs till kroppen och hjärnan. Blodtrycket höjs, hjärtat slår fortare, lungorna vidgas för att kunna ta mer syre. Musklerna spänns, man klarar mer smärta och den naturliga återuppbyggnadsprocessen sätts på sparlåga. Blodet blir ännu mer trögflytande (speciellt viktigt att veta för gravida som redan har trögflytande, tjockt blod för sin bebis skull) för att vi inte ska förblöda vid eventuell skada. Sömnbehovet minskar, matsmältningen blir ännu långsammare. Munnen blir otroligt torr. 

Återhämtningen kan ta allt från ett par timmar, till flera dagar eller veckor vid längre stress. Vid långvarig obehandlad glutenintolerans eller annan orsak tar det flera år att komma till bukt med stressen. 

Hur lång tid tar det innan stressnivåerna går ner?

Stress uppträder när vi känner att vi inte kan klara situationen och inte får utlopp för våra naturliga beteenden. Om man har problem ligger stressen som en orsak i botten. Man kan vara utsatt för både långtids- och korttidsstress. Stressen kan bero på både överstimulering och/eller understimulering. Oavsett vilken typ av stress eller vad den beror på så frigörs det hormoner (aminosyror) i kroppen, bland annat adrenalin och kortisol. Om man lider av långtidsstress eller om man ofta utsätts för korttidsstress så kommer man att bli sjuk.

Att någon gång ibland utsättas för måttlig stress är inte farligt men det tar tre till fem dagar innan stresshormonerna är tillbaka på sin vanliga nivå igen. Det är av största vikt att man får tid att återhämta sig innan man utsätts för ett stressmoment igen.

Hur vet man om man är stressad eller någon annan är det?

  • Man är orolig och rastlös
  • Man får spänd kropp och hårda muskler
  • Man blir svettig
  • Man har svårt att koppla av eller sova
  • Man kissar och bajsar mer än normalt
  • Man är ofta sjuk, immunförsvaret sänks av stressen
  • Man kräks
  • Man gör det man "måste" göra, t ex hemmafruarbete eller vanligt arbete, hysteriskt
  • Man blir hyperalert och känslig för ljud och ljus
  • Man har svårt för att vara ensam
  • Man blir lätt skrämd, rädd för många olika saker
  • Menstruationscykeln blir oregelbunden
  • Man börjar göra rutinmässiga "konstiga" beteenden
  • Man tappar aptiten
  • Man gnäller mycket
  • Man biter på naglarna
  • Man andas häftigare
  • Man luktar mer
  • Man får dålig andedräkt
  • Man får förhöjd puls
  • Man dricker mer
  • Man blir känslig för beröring
  • Man skäller ofta
  • Man blir aggressivare/överreagerar
  • Man får koncentrationssvårigheter och inlärningssvårigheter
  • Man blir irrationell
  • Man får dåliga tänder
Vad kan stressa en?

  • Smärta och/eller sjukdom
  • Stressade människor runtomkring en
  • Orolig omgivning (flyttar ofta, ändring i hemmiljön, människor som kommer och går ofta eller familjesplittring och separation av något slag)
  • Människor runtomkring har för höga ambitioner, ställer för stora krav på en. Kan vara både fysiskt, psykiskt, känslomässigt, mentalt eller själsligt. 
  • Höga och starka ljud
  • Stort ansvar
  • Ensamhet
  • Ofta ta emot nya främmande människor
  • Kontrollerad miljö och människor
  • Liten rörelsefrihet, vara mycket hemma
  • Konflikt i familjen eller aggressivitet i närmiljö (barn som bråkar m.m.)
  • Hetsiga aktiviteter
  • Under- eller överstimulering
  • Aldrig får vara i fred. Blir störd när man vilar eller sover, även om man bara blir "gullad" med så blir man störd.
  • Att aldrig få träffa andra och/eller isolering/avskildhet/ensamhet från familj, vänner och släktingar
  • Hårda ord eller våld
  • Frustration hos människor runtomkring en. Man förstår inte vad andra vill. Man får inte respons på signaler. 
  • Osäkerhet och rädsla hos människor omkring en. 
  • Hot inom familjen
  • Sex, pojkar blir stressade om de bor i ett område med många flickor och de klär sig sexigt.
  • Att inte få kissa och bajsa när man behöver
  • Frysa eller vara för varm
  • Att vara hungrig eller törstig
  • Att bli utsatt för skrämmande händelser eller situationer 
(Tänk vad media och filmer kan ställa till för våra stresshormoner. Och vi som utsätter oss för tv v a r j e dag i princip, med nyheter, sport, action och äventyr, samt romantiska komedier)

Understimulering...
Att utsätta en aktiv, social person för understimulering är en orsak till stress. Många gånger är det så att människor runtomkring en inte vet vad man behöver. Man har olika behov som det är viktigt att man får utlopp för. Bland annat är det viktigt att man får röra sig fritt, t ex i området utanför, i skogen eller andra "fria områden". Kan man inte det bör man skaffa träningsutrustning i hemmet. 

Att hålla sig för sig själv långa stunder ger ofrånkomlig stress. Man behöver vara med sin familj och kompisar för att få använda sitt språk och för att må bra. 

Om man förväntar sig att man ska fungera helt normalt även om man inte tillgodoser ens behov, tror man fel. Man kan fungera normalt, men man kan då undra hur man egentligen mår. 

Och överstimulering...
När det gäller överstimulerande faktorer kan dessa framkalla stressreaktioner på samma sätt som de understimulerande, om man t ex ofta utsätts för dem och för länge och det blir för många av dem. För vissa personer kan endast en faktor utlösa en stressreakton medan en annan person klarar av flera stressfaktorer utan att bli stressade. 

Ibland har överstimuleringen att göra med att man får allt för mycket fysisk aktivitet. Man bygger elitidrottare. Att man flåsar och låter efter ett träningspass tas ofta som tecken på att man tränat "ordentligt" och tröttat ut sig, så man kan gå hem med gott samvete och förvänta sig att sova gott i flera timmar. Man tror att man "sprungit av sig", istället har man "sprungit på sig" stress. 

Flåsande och flämtande tyder på, snarare än fysisk utmattning, att man är mycket upp i varv - stressreaktion har satt igång kroppen. Blodet behöver mer syre för att musklerna ska få mer näring för att klara den pågående "träningen" eller aktiviteten. Ens reservkapacitet tas i bruk, men det är inte meningen att den ska användas och tömmas varje dag. 

Kroppen ställer in sig för att klara ökad stress.
En stressad individs hormonsystem (aminosyror som finns i frukt och grönt) ändras ju längre tid och ju fler stressfaktorer det utsätts för. Förutsättningen vid födelsen är ett helt normalt fungerande hormonsystem som sätts igång när kroppen verkligen behöver reservenergi, dvs vid fysisk aktivitet och "fara" t ex vid hunger och törst eller andra basala behov. 

Om man varje dag utsätts för psykiska och/eller fysiska ansträngningar som inte är naturliga, så utsöndras alltmer stresshormoner i blodet. Det gör att man alltid är i högsta alarmberedskap. Binjurebarken, där stresshormonet produceras, blir med tiden förstorad för att kunna klara av den ökade produktionen av stresshormon (aminosyror). Och med den förstorade binjurebarken så kommer en konstant ökad produktion av stresshormoner. Vid korttiddstress, exempelvis fysisk aktivitet, olycka eller bråk så rusar adrenalin i höjden och når sitt maximum efter 15-20 minuter och det ökar också kortisolet, magsyran och könshormonerna. Könshormonerna gör att man reagerar mer aggressivt på hot än annars. Alltså är det väldigt vanligt att det är stressade personer som är aggressiva eller "gapiga" och som gnäller eller skäller mycket på (kritiserar) andra. 

Om man tar bort de stressframkallande faktorerna, så tar det ändå lång tid innan man kan se någon ändring i ens beteende. Detta på grund av att den förstorade binjurebarken fortsätter att producera alltför stora mängder stresshormoner. Men så småningom når hormonsystemet ner till sin normala kapacitet och man blir mer harmonisk och välfungerande. 

Träning och social aktivitet
Vi stressar ofta oss själva genom att utsätta oss för fysiska aktiviteter. Det producerar lika mycket stress som verkligen "farosituationer" i naturen. Att utsättas för fysisk aktivitet varje dag är starkt stressande. Man älskar att springa efter sina mål och drömmar, men det är en aktivitet som sliter hårt på en både psykiskt och fysiskt. 

Att träffa andra likasinnade är viktigt och riktigt för en, men det bör ske med måtta. Om träffarna sker dagligdags och mest består av jobbaktiviteter så är det helt klart en överstimulerande faktor. I synnerhet för kvinnor som får sina adrenalinnivåer och kortisonnivåer på fyrdubblad nivå än män, i synnerhet de som jobbar och sedan har ett hem att sköta och barn att ta hand om, medan mäns dubbla nivåer går ner när de kommer hem och vilar. 

Att träffa nya människor och studera nya saker varje dag kan innebära att innehållet av stresshormoner i blodet ökar och i kombination med andra faktorer kan detta medverka till att negativ stress uppstår. 

Hos de flesta människor med problembeteenden så finns stress med i bilden. Man ska inte arbeta hela tiden, man är inte gjord för det. Många gånger stressas man av för stora krav och för mycket aktiviteter. Så tänk på att man inte behöver aktivera sig hela tiden, lär dig att bara vara tillsammans med de närmsta och njuta av vila, lugn och ro. (Ta bort datorn, boken och tv:n)

Vad ska man göra för att minska stressen hos sig själv och andra?

  • Man ska vara vänlig mot sig själv och andra, inte använda våld eller hårda ord. 
  • Man ska se till att vara tillsammans med familjen så mycket möjligt. 
  • Man ska umgås med andra likasinnade på ett sunt sätt. 
  • Man ska lära sig att se sina lugnande signaler och svara på dem. 
  • Man ska inte tvinga sig själv att göra saker när man inte orkar
  • Man ska se till att det finns lugn och ro under dagen. Låt det gå minst tre timmar mellan varje aktivitet. 
  • När man sover eller vilar ska man få göra det i fred. 
  • Om det finns saker som man är rädd för i sin hemmiljö, ska man bort dem tills stressen sjunkit. 
  •  Man ska tala lugnt till sig själv och andra. 
  • Man ska skydda sig själv från "bråkiga" människor om man har sådana hemma. 
  • Man ska försöka väcka sina sinnen och stimulera dem, i måtta. 
  • Man ska inte vara ensam längre perioder och inte behöva utsätta sig i en situation då man behöver vara på sin vakt hela tiden eller koncentrera sig hela tiden. 
  • Man ska se till att det finns gott om färsk frukt, bär och nötter att äta hela dagen. 
  • Man ska se till att man får lyckas med saker och ge sig själv och andra beröm och uppmuntran därefter, det är viktigt för självkänslan. 
Gå ner i varv, och må bättre. Om det är svårt att få stressen att gå ner försök finna på hjälp på något sätt. 

fredag 7 mars 2014

Njurarna mår bättre (efter gluten togs bort) - nu vill jag få bort värken från Ischias

Jag har skrivit om gluten och njurarna och hur dessa hör ihop i tidigare inlägg. Eftersom njurarna inte värker längre, så vill jag fokusera på att få bort min ischias. Hur gör jag det?

Ischias är smärta från nedre delen av ryggen som strålar ut i ena benet och ända ned i foten. Ryggsmärta och ischias förekommer ofta samtidigt, då talar man om lumbago-ischias. Orsakerna är i huvudsak två. Falsk ischias (funktionella störningar) och diskbråck (strukturella förändringar).

Falsk ischias går ner till knäet och är mer lättbehandlad än diskbråcks-ischias. Falsk ischias har orsaker relaterade till felbelastning av rygg, bäcken, höft, knä eller fot samt muskelsmärta.

Diskbråcks-ischias är en stark, utstrålande smärta i benet, när du hostar, nyser eller försöker böja ryggen. Diskbråck är en sprickbildning i en mellankotskiva (disk) med utgjutning (bråck) av diskens inre kärna som trycker till ischiasnerve. Vid förstadier till bråck kan man se buktningar på disken som oftast är relaterade till funktionella orsaker.

Diskbråck ger inte alltid smärta. Diskbuktningar ses hos nästan hälften av befolkningen medan cirka 25% av befolkningen har diskbråck utan korrelation till smärta. Om man har svårt att kontrollera urin eller avföring, om man tappar känsel i underlivet, känner sig vinglig och inte känner var man har fötterna, eller om smärtan stårlar ut i bägge benen ska man uppsöka akuten.

Att förebygga ischias - går det?

De vanligaste rekommendationerna är att man rör på sig regelbundet i form av någon träning. Det hjälper också när man vill bli av med ryggvärk. Att träna mag- och benmusklerna så att man avlastar ryggen är också viktigt. Men att träna magmusklerna allena är helt onödigt, det hjälper inte. Man måste ändra på sin kost, så att man inte längre får förstoppning och se till att man går ner i vikt, då kommer det att hjälpa.

Eftersom jag får förstoppning av gluten är gluten en stor anledning till att mina magmuskler är omgivna av fett. Fettet är där för att skydda mina organ. Det mesta fettet sitter på magen. Eftersom mina magmuskler är så svaga på grund av allt fett, som kommer av gluten-inflammerad tarm och kost, så är det inte konstigt att jag har ischias. Jag får helt enkelt se till att äta bra, gå ner i vikt och röra på mig så att jag stärker de muskler jag ändå har.

Smärtstillande är det bra?

För vissa som vägrar inse att kosten har stor betydelse för ischias är smärtstillande bra eftersom det hjälper en att hålla igång, vilket hjälper en att röra på sig, vilket hjälper en att gå ner i vikt. Är man glutenintolerant och äter gluten är det förstås gluten som är orsaken och ska bort eftersom kroppen attackerar sig själv och bryter ned sig själv

Om man uppsöker vården - vad gör de då?

Om man uppsöker vården rekommenderas du läkare, sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor. Terapeuten tar din sjukdomshistoria, undersöker ryggen, tar reda på orsakerna (!) till smärtorna och behandlar med TENS och kiropraktik.

Kiropraktik behandlar felbelastning i lederna med mjuk manipulation och mobilisering. Rörligheten ökar i det stela området av ryggen, felbelastningen minskar och smärtorna avtar snabbare än utan någon behandling.

Min egen rekommendation

Min egna rekommendation är att se till att utesluta mat som försurar kroppen. Försurningen gör kroppen hård, stel och orörlig vilket leder till muskelbristningar, benbrott och diskbråck. Försurningen försvagar skelettet eftersom den drar ut kalcium från det och orsakar benskörhet i rygg och ben.

Glutenintolerans och ischias

Glutenintoleranta kan inte smälta gluten. Proteinet färdas genom matsmältningskanalen och på dess väg förstör den luddet i tarmen, den del av tarmen som samlar upp all näring från maten. Fortsätter man äta bröd, kakor och annat innehållande gluten kommer man att förlora förmågan att ta upp näringsämnen från tarmen. (Det sägs att tarmen hos en frisk person motsvarar en hel fotbollsplan där näring kan tas upp, medan det hos en glutenintolerant motsvaras av ett ishockeymål eller mindre).

När man pratar om glutenintolerans brukar man säga att det leder till en mängder av hälsoproblem. Det man glömmer att nämna är att alla hälsoproblem har i princip samma rot, men att det kan ske olika stadier beroende på hur långt man gått och varit glutenintolerant utan att veta om det.

Det första är att man får Celiac som är en autoimmun sjukdom. Näringsämnen tas inte upp i kroppen och därtill attackerar kroppen sina egna organ, som försöker göra sig av med "inkräktarna" dvs gluten. Får man inte i sig näring blir man trött. Kroppen kan inte heller producera tillräckligt med blod och mjälten försvagas på grund av näringsbristen vilket leder till anemi.

Nästa steg är ytterligare trötthet och man börjar känna sig omotiverad, ledsen, uttråkad, trött och orolig. Hjärnan börjar påverkas påtagligt eftersom den inte får någon näring, varken i form av glukos, fett eller vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det gör att man börjar käka en massa sockerrika saker och dricka sockerrika drycker, och använda sig av andra stimulantia. Man kan till och med börja ta olika droger - kaffe, te, LSD och dylikt.

Man kanske söker vård för man tror man har ADD eller ADHD, men egentligen är ADHD och ADD ett symptom på näringsbrist.

När inte magen fungerar längre, blir den förstoppad. Man brukar tala om IBS. Sedan kommer nervstörningar i kroppen, t ex ischias osv. Skelettet blir skört, fett bildas ofta i magen och man tappar magmusklerna och ryggmusklerna som håller upp diskarna i ryggraden.

Sedan får man kronisk värk som kan yttra sig som fibromyalgi, reumatism e.dyl.

Brukar man ta paracematol för värk och feber så bör man veta att paracetamol är en anti-inflammatorisk medicin som tar bort inflammationen i kroppen ( i det här fallet gluten).

Det är inte säkert att inflammationen beror på gluten, det kan vara mjölk, kött, kolsyrade drycker, socker och andra försurande matvaror som är orsaken, men är man glutenintolerant är det i första hand gluten.

Motivation och mål

Jag har under lång tid med kronisk trötthet och värk, på grund av gluten och mjölk, haft tid att drömma. Nu känner jag att jag faktiskt kommer att få tillbaka min hälsa och samtidigt få styrka, uthållighet och mental skärpa för att faktiskt göra det jag vill i livet. Hittills har jag inte orkat det.

Negativa känslor och kyla skapar inflammation

En ytterligare sak jag tänkt på är att känslor påverkar kroppen. Negativa känslor försurar kroppen medan positiva hjälper en. Eftersom man varit så trött och sjuk så har man samtidigt närt sig med negativa känslor, men nu verkar det som det finns hopp och glädje. Allt skedde i och med att jag gick över mer och mer till frukt och bär och uteslöt gluten om och om igen, medan kroppen började ta upp näring igen.

Kyla är också en sak som försurar kroppen och som leder till inflammation. Värme är bättre för kroppen.

Stekt potatis och ägg istället för makaroner

Visserligen vet jag att jag kommer att bli förstoppad av stekt potatis och ägg, men jag kommer åtminstone inte att skada kroppen som jag gör när jag äter glutenrika makaroner. Att dricka cola till är också försurande och inflammerande, men hellre det just nu än att äta glutenmat.



Vad ska jag ge min baby att äta första året? Säsongsfrukt och bär!

Första året

3-4 månader i augusti/september

Eftersom min son kommer att födas i maj är det beräknat, kommer han att vara fyra månader i september. Då dignar blåbär och björnbär. Det blir väl mumsigt för honom att få smaka dessa bär först av alla? Sedan kanske det finns hallon, krusbär, nektarin, persika och plommon kvar. Päron, vinbär och vindruvor. Vilka festliga smaker han får uppleva allra först. Om jag inte har råcentrifug, vilket jag ännu inte har, så får jag nog hoppa över de frukter som inte går att mosa, t ex hårda päron, krusbär och hårda nektariner. Men är päronen mjuka och nektarinerna likaså kan jag säkerligen mosa dem och ge till bebisen.

Förutom dessa smaker så får han också prova på körsbär, fikon, melon och fläder. Underbart.

5-7 månader i oktober/november/december

Alla dessa underbara smaker min son fått uppleva under augusti och september kommer att försvinna. Nu är fikonen borta, melonen och plommonen med. Vindruvorna har vi sagt hej då till. Den här 6-månaderstiden kommer att inspireras av frysta bär och torkad frukt, samt äpplejuice, äpplemos, kiwi och apelsinjuice. Det blir nog mest kiwi och apelsinjuice samt bananer (importerade) som vi kommer att ge till bebisen om inte äpplet är mjukt och går att mosa.

8-10 månader i januari/februari/mars

Denna period kommer vara en matglädjens period. Ofta härjar förkylningar, men det ska vi försöka att undslippa. Kiwi finns kvar, apelsinjuicer, äpple och clementiner. Två små hargryn till tänder har väl poppat fram och att tugga maten är väl inte aktuellt ännu. Det får bli mos och dryck dem.

11-13 månader i april/maj/juni/juli

Nu kommer alla goda bär igen. Det får vi fira. Tänderna växer också på bebisen och jag kan ge honom lite att tugga på. Fikon har kommit igen. Färska fikon är söta och goda. Apelsinjuice kan fortfarande ges. Men nu har vi smarriga aprikoser, jordgubbar, körsbär och meloner också. Massor av järnrika frukter. Måste komma ihåg att frysa in jordgubbarna den här gången. Alla dessa går att mosa så det gör jag. Säkerligen gör jag drycker också av dem. 


Glutenfritt godis och snacks till fredagsmyset - Var hittar jag det?

Köpa glutenfritt godis:

OLW lättsaltade chips
Ostbågar

Choklad o kola: nötcreme, bounty, dumle, fazerblå mjölkchoklad, fazermint, Maoam, Marianne, Pez, Snickers, Werthers Original, Daim, Knäck

Popcorn
Nötter
Frön
Frukt
Bär
Nachos chips med taco spice mix hot

Lakritsfabriken
Kung Markattas produkter

Baka glutenfritt godis:

Chokladbollar
Drömrulle
Saftiga tekakor och hembakat bröd

Godis, Kex, bars och snacks från webben:

Albeda har kex
Den bästa är nog ändå veganlife's produkter som är ekologiska, mjölkfria och glutenfria.

Pizzor att beställa ett dygn i förväg från Framnäsgatan i Göteborg:
Pizzeria Mums 

Goda sallader:
Grekisk sallad
Kebabsallad
Kycklingsallad
Ostsallad
Räksallad

Desserter:
Chokladmousse på banan och kakao

Nu har jag väl så det räcker ett tag!?

Örter, detox och naturlig, skön sömn varje natt! Går det?



För att stärka kroppen extra mycket har jag tänkt att använda örter tillsammans med frukt och bär. Jag utgår ifrån kinesiska matcykeln. Se tidigare inlägg.

23.00-01.00 samt 01.00-03.00 Gallan och levern

Jag brukar vakna på natten vid halv ett, vilket är levertiden, då lever sätter igång att avgifta sig. Jag har antagligen problem med levern på något sätt. För att hjälpa den på traven vill jag äta sådant som stöttar avgiftningsprocessen ytterligare och stärker levern.

Alfalfa avgiftar kroppen och levern och är basbildande. Den stöttar även hypofysen i hjärnan som producerar en massa viktiga hormoner.

Blåbär är antioxidantrika, stöttar lever och ögon, är tonifierande för hormonkörtlar och stärker immunförsvaret. Jag har haft stora problem med suddiga ögon och jag längtar efter blåbärssäsongen. Vill du stärka dig med ett trippelverkande ogräs? Du vet säkerligen vilken jag pratar om?

Maskrosen. Maskrosen är galldrivande och stimulerar levern, så slipper man vakna på natten vid ett-tiden. Den är bra vid matsmältningsbesvär och stimulerar även njurarna, gallblåsan. Därtill är den basbildande. Det visste du inte? Kanske det är dags att studera vår kära maskros lite bättre och göra te av den nästa gång? Maskrosen räknas som en av de 15 viktigaste överlevnadsvildväxterna. De behöver kokas i cirka 15 minuter innan de kan förtäras. Bladen är dock förtärbara färska och är fulla av Vitamin C.

För att slippa vakna mitt på natten ska jag försöka använda myrten/vaxpors. Vaxpors stöttar levern och gallan, är bra mot diarré (för den som lider av sådant), men också gulsot. Den är läkande för kroppen.

Även Verbena/Järnört är kramlösande, urindrivande, galldrivande, lugnande och bra mot gulsot.

03.00-05.00 Lungorna

Har du liksom jag problem med mage och tarm, men också urinvägar och kanske har du problem med andning, eftersom du rör på dig för lite? Då är "marshmallowörten" läkemalva en bra idé att ta varje dag. Den är bra vid irriterade slemhinnor i mage och tarm och urinvägar, men den rensar också upp i lungorna och luftvägar och gör det lättare för oss att andas. Den är trippelverkande med andra ord.

05.00-07.00 Tjocktarmen; 13.00-15.00 Tunntarmen; 21.00-23.00 Tjock-, tunntarm och magen.

Jag har varit förstoppad under hela mitt liv i princip. Till och med när jag dricker mängder av fruktjuicer och vatten sätts de inte igång. Jag har stora bekymmer med att äta gluten och laktos och jag har säkerligen stora fickor i tjocktarmen som jag vill ska läka. Därför vill ja ha någonting som är slemhinneläkande för magen och tarmen, som stimulerar tarmrörelserna, är renande och bra mot tarmdysbios och det är aloe vera.

Sedan vill jag också ha någonting som binder och absorberar toxiner, kemikalier (tänk vad mycket som är i kolsyrade drycker och annat man sätter i sig), radioaktivitet och som löser plack i tarmen. Mirakelkuren är bentonitlera, vilket, låter som betonglera, så jag är mycket skeptisk till den. Jag får söka vidare på den även om jag har lite inspiration från J.B. Lidingö.

Kanel är bra mot dyspepsi, gasbildning, dålig matsmältning, illamående/kräkning och balanserar blodsockret. Kanelte låter väl lockande?

Ytterligare en bra ört mot kramp, kolik, spända magnerver är kattmynta. Istället för paracetamol kan man ta kattmynta. Tyvärr (eller är det bra?) är den fridlyst och kan därför inte plockas när den blommar i juli-augusti.

Ytterligare en mycket bra kur är den havslevande brunalgen kelp. Den stimulerar sköldkörteln men ökar också energi- och ämnesomsättningen vilket är bra för artärer, naglar och håravfall. Den rensar också kroppen från strålning. Vilken mirakelkur!

Ytterligare en kämpe mot våra inkräktare i magen; Nejlikan är bra mot parasiter och bakterier. Den stimulerar matsmältningen och är bra vid illamående, kräkning och ledsmärta.

Ännu en magmedicin som eliminerar toxiner från mag- och tarmkanalen är bulkmedlet, fylld med lösliga fibrer; pepparmyntblad. Kanske det är därför pepparmynta är oemotståndlig när man köper halstabletter eller tuggummi i affären? Pepparmyntblad är utrensande och absorberar toxiner.

I kombination med psylliumfrön (husk) stöttar man tjocktarmen. Psylliumfrön motverkar kolit, hemorrojder och sår eftersom det är vattenlösliga fibrer som eliminerar toxiner från mag- och tarmkanalen. Man behöver knappt äta något med alla dessa örter (!).

Pumpafrön är inte bara fyllda med massor av vitaminer och mineraler, utan den avgiftar också magen och tarmarna. För den som vill veta är den bra för prostatan och levern också.

Ännu en stimulant för magen och tarmen, men som rensar slaggämnen extra effektivt är rabarberroten. Rabarberroten fungerar laxerande och aktiverar även lever- och njurfunktionerna i kroppen.

Ännu en slemhinneläkande ört, som också stöttar njurarna är barken från röd alm. Den är dock väldigt dyr att köpa. Tänk vad bra man ska må efter man slutat med gluten och börjar ta hand om sin mage lite extra mycket!

En annan matsmältningsört, som också mildrar gasbildning och är bra mot bakterier, svamp och virus, är salvia. Kanske är det dags att inte bara ha den som prydnadsväxt längre?

En otroligt viktig kur är fruktbägaren från svart valnötsskal. Den rensar ut parasiter, är bra mot ringorm, diarré, svampinfektioner och syresätter därtill blodet.

Ännu en vanlig ört, som många älskar att använda i matlagning är timjan. Tänk vad du hjälper dig själv och ditt immunförsvar när du kryddar med den. Timjan stimulerar tymus, är antiseptisk. Den motverkar svamp, bakterier, parasiter. Har du stressat för mycket och fått huvudvärk, då kanske det är därför du vill ha timjandoftande potatis? Har du ofta hosta? Ta timjan i maten! Timjan. Mmm.

En okänd kur som fungerar laxerande (lyssna nu alla med förstoppning) är våtnarvVåtnarven är bra mot hemorrojder, reumatiska besvär, hudsjukdomar och astma och har funnits i hela Sverige sedan Medeltiden.

Ytterligare en stjärna som alla älskar är vitlöken. Vitlöken är ett naturligt antibiotika. Den är bra mot virus, svamp, bakterier, parasiter och stöttar därtill goda bakterier, vilket gör den till prebiotika också (istället för att äta mjölkprodukter med tillsatt "kultur").

23.00-01.00 Gallan

Jag har haft sådana problem med värk under högra revbenet, i synnerhet efter jag ätit pommes frites och kyckling. Vad kan stimulera mina galla och inflammation i denna, samt ta hand om mina leverproblem, mjältproblem och mage/tarmstörningar? Jo, det finns en mycket effektiv kur med berberis eller som den heter på svenska, surtorn. Den kommer från Iran, Turkiet och Kaukasus. Berberis växer som buskar i Sverige, men det finns många olika sorter.

En annan mycket effektiv kur är barken Cascara Sagrada som plockas mellan april och juni. Den ökar utsöndringen av galla. Den är också mycket effektiv mot förstoppning.

Lymfsystemet:

Det finns en mycket vanlig och effektiv krydda som motverkar blödning och inflammation och som samtidigt ökar cirkulationen och läker sår. Den hjälper hela kroppen. Kryddan heter cayennepeppar och brukar användas i matlagning.

Vill man stärka lymfsystemet ytterligare och behandla hela kroppen och rena blodet samt stärka blodkroppsproducerande mjälten och slippa antibiotika, ska man ta den välkända enchinacea purpurea. Tre månader är en bra period att ta den och sedan göra uppehåll. Kanske det är lagom att ta den i augusti-november, göra uppehålla och sedan börja igen i januari-mars, när alla vabbar.

Vill man hjälpa blodcirkulationen (för att man fryser för jämnan), och samtidigt hela kroppen, matsmältningen och motverka gasbildning, illamående och åksjuka, ska man ta ingefära. Te gjord på roten ingefära, eller på annat sätt, vad ska jag välja?

15.00-19.00 Urinblåsa och njurar samt binjurar

Jag har tidigare haft problem med att springa på toaletten på nätterna. Detta minskades då jag började äta frukt. Men för att stärka kroppen ytterligare, hjälpa den att slappna av innan det är läggdags, verka lugnande och tonifierande för muskler och mage, så kan man ta den vackert röda hibiskusblomman.

En annan mycket effektiv ört är kardborre som inte bara stöttar njurarna och är urindrivande, utan också bakteriehämmande, avgiftande och stöttar lymfan. Kardborren inspirerade en gång till kardborrebandet.

Nu kommer min favorit, lakritsroten, som är ett naturligt kortison. Kroppen kan själv tillverka kortison för att dämpa inflammationer, men när binjurarna är sönderstressade av felaktig kost och livsstil kan den få lite hjälp. Lakritsroten stimulerar binjurarna, är slemlösande (vilket passar alla förkylda). Den är också bra vid hypoglykemi (som många har pga. för mycket kolhydrater i kosten från mjöl och socker). Istället för att stanna hemma med halsont eller på grund av att du är utbränd, kan du förebygga med lakritsroten, så slipper du ta sjukledigt!

Tycker du att du ofta är förkyld, snorig, har flytningar eller illaluktande ljumskar? Då är olivblad något för dig. Den är bra mot virus, bakterier, svamp, parasiter. Den är därtill en kraftig antioxidant och kärlvidgande. Kanske något för dig med hjärtproblem?

För att slippa gå upp mitt i natten kan man hjälpa njurarna att rensa ut under dagen. Vitpilen är ett naturligt paracetamol. Den är urindrivande, njurrenande och lugnar därtill oroliga tarmar.

9.00-11.00 Mjälten

Finns det någon ört som är blodrenande, galldrivande, som stärker mjälten och dessutom är bra mot akne? Ja, krusskräppa. Den finns att plocka i juli och augusti.

För att stärka blodet och stötta avgiftningen och levern kan vi börja äta rödbetor lite oftare. Den är rik på antioxidanter. Inlagd rödbeta eller rödbetsjuice, vilket är bäst tror ni? Rödbetan är också antiseptisk. Den motverkar svamp, bakterier, parasiter och är bra vid huvudvärk och hosta.


Zink och magnesium på kvällen, kalcium och järn på morgonen



Tillskott av Zn, Mg, Ca och Fe

Jag är i tredje trimestern i min graviditet. Ett vanligt fenomen den här tiden är att man får zinkbrist, då barnets hjärna tar alla förråd du har tills du inte har något kvar. Anledningen är att barnets hjärna behöver växa till sig och då krävs det zink i stora mängder.

Jag har zinktabletter och jag har börjat ta dessa varje dag. Därtill magnesium. Dessa tar jag på kvällen.
På morgonen tar jag kalciumtablett och järntablett i kombination. Detta går emot alla normer, men jag känner att det är precis "rätt". Varför vet jag inte. Det tänkte jag ta reda på nu. Liksom hur zink och magnesium verkar i kroppen och hur de samarbetar.

Zink och magnesium tillsammans

Alla organ i kroppen behöver magnesium. De flesta får dock inte i sig det rekommenderade dagliga intaget. Detsamma gäller zink. RDI är 15 mg per dag, men oftast får man bara i sig 9 mg som kvinna och 14 mg som man.

Zink

Zink hjälper till att läka sår, forma blod och hjälper till med tillväxt och underhåll av all vävnad i kroppen. Det stärker immunförsvaret och är involverad i de flesta metoboliska processer.

Det rekommenderas inte att man tar zink och magnesium tillsammans. Varför är oklart, men tydligen slåss de om att få bli absorberad av kroppen. Exakt hur är en gåta.

Eftersom jag älskar varm makrill med spenatsallad, och choklad senare på eftermiddagen tycker jag det passar att ta zink och magnesium på eftermiddagen eller kvällen. Jag utgår från vad jag gillar naturligt och överför det till mina tabletter. Om zink och magnesium finns i spenat tillsammans, varför går det då inte att kombinera tabletter? Det undrar jag. De måste ha någon samverkan och hjälpa varandra på något sätt.

Zinkrika källor

En sallad på 1 kopp (100g) spenat och 100g svamp ger tillsammans 2 mg zink. Till det äter vi 100 g cashewnötter som ger 5 mg zink. Lägg till 100 g choklad och du får ytterligare 6 mg zink. Kanske lite jordnötter också som ger ytterligare 1 mg. Lägg till en sesamebar (hemmagjord på honung och sesamfrön) på 28 g får du 2 mg till i dig. Totalt blir det 2 +  5 + 6 + 1 + 2 = 16 mg (RDI).

Magnesium

Varje organ, inklusive hjärtat, musklerna och njurarna (ett stort problem hos mig), behöver magnesium. Om man inte får i sig tillräckligt med magnesium blir man irriterad, orolig, får rastlösa ben, sömnproblem, muskelspasmer t ex i ögonen eller händerna och dålig nageltillväxt.

Magnesium hjälper kroppen att producera energi och att reglera nivåerna på andra näringsämnen, inklusive zink, koppar och kalium (som behövs regleras av njurarna med hjälp av magnesium för annars skapar kaliumet onormal hjärtrytm om njurarna inte fungerar riktigt).

Man behöver mer magnesium om man är gravid, eller återhämtar dig från sjukdomar, kirurgi eller tränar mycket, oroar dig mycket och stressar mycket.

Magnesium är involverad i minst 300 biokemiska reaktioner i kroppen. Brist kan leda till hjärtsjukdomar, diabetes, högt blodtryck, migrän, osteoporosis och stroke. Om man är som jag, förstoppad, så är inte problemet med att magnesium skulle orsaka diarré ett problem. Det händer inte helt enkelt. RDI är 400 mg och i synnerhet inte vid graviditet.

Magnesiumrika källor

1 kopp färsk spenat ger 24 mg. Lägg till 100 g stekt makrill eller tonfisk så får du i dig cirka 90 mg magnesium. Lägg till 3 bananer så får du i dig ytterligare 100 mg magnesium. Lägg till ½ kopp torkade fikon, dadlar, russin eller plommon och du får ytterligare 50 mg magnesium. Sedan äter du 100 g choklad (åh) så får du i dig ytterligare 327 mg magnesium. Totalt blir det 24 + 90 + 100 + 50 + 327 = 591. RDI är 400 mg. Alternativt kan du äta 12 bananer för de som älskar frukt. Det ger då 400 mg prick. Det är alltså inte såå svårt att få i sig magnesium varje dag. Men vill man äta detta varje dag?

Kalcium och järn tillsammans

Många har kalcium och järnbrist (anemi). Det sägs att man inte ska ta kalcium och järn tillsammans, eftersom det minskar upptaget av järn. Men stämmer detta?

Järnupptaget

Järnabsorption sker i tunntarmen. Enterocyter (celler), som finns längs med tunntarmen, absorberar järnet och för över det till blodomloppet. Järnabsorption från tarmarna är dock inte särskilt effektiv, i synnerhet som man äter gluten och är glutenintolerant. Cirka 10-15 % av järnet man konsumerar förs över till blodet eftersom enterocyterna har det svårt att ta upp dem (då tarmluddet är helt förstört eller av andra orsaker.)

Därför är det svårt att bygga upp järnförråd i kroppen. 

Järnrika källor

1 kopp cashewnötter ger 7 mg järn. Lägg till lite mandel, pistaschnötter och jordnötter så har du ytterligare 7 mg järn. Sedan äter du 100 g choklad igen som ger 17 mg järn. Sedan lägger till torkade aprikoser till de kalciumrika fikonen och dadlar och blandar med sesamfrön och honung eller mandel så får du ytterligare 7 mg järn. RDI är 18 mg. Vi har nu totalt 7 + 7 + 17 + 7 = 39 mg.

Det överskrider dagsbehovet av järn rejält. Gravida behöver därför inte järntillskott. Har man därtill glutenintolerans så hjälper de inte ett dyft, då tunntarmen som är skadad ändå inte kan ta upp järnet i kroppen.

A och O är alltså att undvika glutenrik mat (sädesslag) och ersätta det med mat man kan äta. Då kommer tarmluddet att läkas och järnet att absorberas och anemin försvinner.

Kalcium 

Kalcium kanske blockerar järnupptaget i maten. Hur detta går till är dock en gåta för forskare. Man har dock sett att om man tar mer än 300 mg kalcium, minskar det järnupptaget. De flesta kalciumtabletter innehåller mer än så. Normala doser ligger på mellan 500-1500 mg per dag. Man brukar säga att man ska ta kalcium vid läggdags och järn på dagen.

Jag tar kalcium och järn tillsammans på morgonen. Kalciumet känner jag hjälper till när man är förkyld och det balanserar ph-värdet i kroppen och gör den mindre sårbar för mer virus och stärker immunförsvaret (eftersom ph-balansen närmar sig 7,4 med kalciumet).

Järntabletten tar jag samtidigt eftersom jag älskar kombinationen jordgubbar (järnrika) och mjölk (kalciumrika). Så varför inte göra så i tablettform med? Samtidigt älskar jag att dricka jordgubbsmilkshake till frukost, så därför tar jag det på morgonen. Jag utgår från vad jag gillar och kroppen gillar.

Kalcium är viktigt för ben och muskler. Fortfarande rekommenderas mjölk som förstakälla och om man inte tål det, att ta laktostabletter. Det rekommenderar inte jag. Jag rekommenderar kalcium från andra källor.

Vitamin C, det vill säga, en fruktsallad på apelsin och kiwi, eller apelsinjuice, hjälper till att ta upp mer järn i kroppen, i alla fall till blodet (som oftast mäts hos läkare). Man kan dricka apelsinjuice till zink och magnesiumrik spenat. Det man ska undvika är sädesslag som minskar på järnupptaget. Detta gäller i synnerhet om man är glutenintolerant, då det tar bort tunntarmens förmåga att ta upp järn i kroppen.

För att få i sig ordentligt med kalcium rekommenderas det att man är ute i solsken eller dagsljus varje dag. Om man inte har tillgång till dagsljus kan man äta zinkrik tonfisk, strömming och zinkrik makrill.

Salt, kött, mjölk och ägg tar från kroppens kalciumförråd och därför rekommenderas dessa inte. Anledningen är att dessa försurar kroppen och då behövs kalcium (som tas från kroppens skelett, tänder och muskler) för att behålla ph-balansen i kroppen.
Har man för lite kalcium i kroppen, benen är sköra och tänderna dåliga, är det ett tecken på att man är försurad och då måste man börja tänka om.
Samma gäller om man hela tiden är sjuk, tar mycket mediciner och dricker mycket mjölk. Då kommer man snart att bli ännu sjukare (cancer och annat)

Kalciumrika källor

Det sägs att vi behöver 1000 mg kalcium varje dag. Denna stora mängd beror säkerligen på att vi hela tiden försurar våra kroppar och då behöver vi kalka oss själva extra mycket. Är vi inte försurade utan lever ett liv på frukt och grönt, behöver vi mindre, säkerligen cirka 300 mg kalcium.

120 mg kalcium finns i 100 g färsk vattenkrasse (1-2 koppar). 1 kopp broccoli ger 43-62 mg kalcium beroende på om det är färsk broccoli eller kokt. 100 g mandel ger 264 mg kalcium (½ kopp). Sesamfrön ger 88 mg kalcium per tsk. Persilja ger 6 mg kalcium per tsk och basilika 9 mg i två tsk. Sallad ger 9 mg per blad. Detta ger totalt 120 + 62 + 264 + 88 + 6 + 9 + 9 = 558 mg kalcium.

RDI var 1000 mg för de försurade och 300 mg för frukterianer/veganer. Det är bara att äta dubbelt av allt så får man i sig tillräckligt.

Eller lägg till 3 torkade fikon som ger 39 mg, 1 kopp dadlar (100 g eller 4 st) ger 64 mg, och 8-10 färskpressade apelsiner/apelsinjucie som ger 600 mg kalcium.
Nu överskred vi RDI med råge. Totalt har vi nu 558 + 39 + 64 + 600 = 1261 mg.

Vilket bevisar att "vi behöver ingen mjölk"!?

Om vi äter jordgubbar eller dricker färskpressad apelsinjuice får vi i oss tillräckligt med kalcium varje dag och vi behöver inte dricka mjölk. Mjölk försurar kroppen och sänker ph-värdet (vilket gör att kroppens immunförsvar fungerar sämre och man blir lättare sjuk).

Jordgubbar (järn) och mjölk (kalcium) på morgonen, gärna apelsinjuice (kalcium och Vitamin C) till.
Kalciumrik sallad med persilja, basilika och vattenkrasse på eftermiddagen eller kvällen om jag inte ätit kalciumrik mat på morgonen. Till detta en kopp med mandel med honung eller sesamfrön med honung som "treat" när jag är sugen gärna blandad med fikon och eller dadlar. Det finns underbara recept på denna kombination.

Men kom ihåg att om du överskrider 300 mg kalcium, kommer järnabsorptionen att minska. Samtidigt behöver du kalcium för att kalka din kropp så då behöver du mer kalcium än vanligt upp till 1000 mg. Det är frågan vilket man ska rätta till först. Jag rekommenderar kalciumet först och främst för att balansera ph-et.

När sedan ph-värdet är bra i kroppen och den inte längre är sur och man uteslutit gluten ur maten och mjölkprodukter, då kan man fokusera på järnet, det vill säga, man minskar på mängden kalcium man tar och äter.

Vill du läsa mer? Här finns fler artiklar.

tisdag 4 mars 2014

2 veckor innan förstoppningen gav med sig efter att ätit glutenrik mat

Äntligen!

Sådan är känslan när man känner att förstoppningen äntligen har gett med sig - i alla fall den värsta biten.
Efter att ha ätit glutenrik mat i en vecka, dvs makaroner, bröd, croissant med mera, så slutade jag. Sedan tog det två veckor innan den värsta förstoppningen försvann.

I två veckor har jag återigen försökt att bara äta glutenfritt såsom sallader, potatis, ris, frukt och godis. Tyvärr har jag fått rinnsnuva idag, efter att ha ätit godis i två dagar och det är verkligen inte en höjdare, men jag behövde något substitut till de glutenfria alternativen och frukt och annan mat kändes som ett straff att äta efter två veckors förstoppning. Jag ville helst bara dricka vatten, men det räckte inte. Jag blev för hungrig. Så är det att vara i sjunde månaden och fortfarande inte vara diagnosticerad för glutenintolerans och ändå känna att det är just det jag är - glutenintolerant.

Jag är 90% säker på att jag har glutenintolerans och även laktosintolerans. Mina allergier blev mycket bättre och min snuva och nysningar försvann när jag slutade äta gluten och laktos och istället satsade på frukt och grönt. Men nu är rinnsnuvan tillbaka igen. Jag hoppas stävja den med apelsinjuice imorgon - då jag äntligen har aptit igen eftersom förstoppningen gett med sig till det mesta.

Dumma rinnsnuva - men åhh vad skönt med en mage som inte längre värker. Njurvärken jag haft de senaste dagarna har också verkat lindras, åhh vad skönt.

Men två veckor - så lång tid tar det alltså innan tarmen klarar av att få bort glutenobehaget...


Fruktansvärd njurvärk på höger sida - vad gör jag för fel? [Svar längst ner: ätit gluten]



Jag har skrivit om det tidigare men jag skriver det igen, eftersom mina njurar fortfarande har problem. Jag måste göra något åt det.

Hur fungerar njurarna för det första?

De filtrerar överskott och andra avfall och toxiner från kroppen. Exempel på vad de filtrerar är proteiner och Urinsyra när DNA bryts ned. Två avfallsprodukter i blodet kan mätas: Blodurinnitrogen och kreatinin. Detta visar bara hur väl njurarna filtrerar eller om de misslyckas med filtreringen, och hjälper inte oss att förstå varför njurarna inte filtrerar som de ska.

Njurarna reglerar blodtrycket, stimulerar produktionen av röda blodceller och underhåller kroppens kalciumnivåer. Den är också viktig för att hålla ph-balansen i kroppen konstant.

Kalcium och ph-balansen

Vi har två saker med gemensam nämnare, kalciumnivåerna och ph-balansen. Om kroppen är försurad (vilket den oftast är) kommer njurarna att få arbeta hårdare. Om nu tillståndet är graviditet kommer kroppen att få jobba dubbelt upp för att hålla sig i trim. Bebisen snor allt kalcium från kroppen och försurningen bryter ner kalciumet från ben och märg. Genom att tillföra kroppen kalcium kan man hjälpa till att balansera kroppens ph-värde. Kalcium finns bland annat i sesamfrön. Vilka mer källor finns?

3,5 kopp (90 mg) grönkål/sallad ger lika mycket kalcium som ett glas mjölk, utan att vara försurande vilket mjölken är.
En apelsin ger 60 mg kalcium. Äter man tio får man i sig 600 mg. Gravida bör få i sig minst 900 mg varje dag.
6 tsk sesamfrön ger 280 mg kalcium, lika mycket som ett glas mjölk.
6 tsk mandel ger 80 mg kalcium.
2 torkade fikon ger 55 mg kalcium.
Sallader och broccoli har mellan 150-400 mg kalcium per kopp.
6 tsk solrosfrön ger 50 mg kalcium.

Kanske jag ska börja där och se till att få i mig tillräckligt med naturliga kalciumkällor? Vi får prova så får vi se!

Kalciumstenar i njurarna och magnesium

För att förhindra kalciumstenar i njurarna måste man äta magnesiumrik mat på ca 200 mg. Det finns i avokado, bananer, torkad frukt och mörk choklad.
Jag har inte ätit något av detta på över en vecka, kanske det är därför jag har ont? Jag har inte heller ätit sesamfrön eller pistaschnötter. Jag har också börjat gå på toaletten oftare.

Mitt hjärta har också börjat att rusa.

Blodtrycket hjälper njurarna och detta hjälper man genom kaliumrik mat. Bakad potatis, torkade aprikoser och avokado är kaliumrika.
Jag har varit väldigt potatissugen dessa dagar och äter i princip bara potatis. Q10 finns i apelsiner som jag ätit mindre av.

Kalium och njurarna

Om man har hyperkalemia, det vill säga för mycket kalium i blodet kan det leda till problem. Kroppen behöver kalium för att hjälpa hjärtat och musklerna att arbeta normalt. För mycket kalium i blodet kan leda till farliga förändringar i hjärtrytmen.

Högt kaliumvärde i blodet kan komma av att njurarna inte fungerar normalt, det vill säga, de kan inte ta bort kalium från kroppen vilket de måste göra om kroppens celler utsöndrar för mycket kalium.


Varför skulle kroppens celler behöva utsöndra mer kalium?

För att reparera kroppen och hålla den i balans. Problemet kommer när njurarna inte kan ta bort överskottet av kaliumet.

Njurarna hjälper till att balansera kaliumet i kroppen. Om njurarna inte kan filtrera överskottet av kalium i blodet eller ta bort det får man hyperkalemia.
Ett hormon som kallas för aldosteron berättar för njurarna när de måste ta bort kalium och natrium ur kroppen. Sjukdomar som minskar produktionen av detta aldesteron, t ex Addison's sjukdom kan leda till högt kalium i blodet.

(Addison's sjukdom innebär att produktionen av kortisol och aldosteron i binjurebarken är nedsatt, pga trötta binjurar. Addison's symptom är trötthet, muskelsvaghet, viktnedgång och uttalat saltbegär samt gråbrun hudpigmentering. Därtill ofta lågt blodtryck, att det svartnar när man reser sig (blodtrycksfall) och illamående, kräkningar och kanske till och med chocktillstånd).

Man måste alltså stärka binjurarna och se till att de fungerar optimalt igen. Hur gör man det?

Kosten

För mycket kalium i kosten kan leda till ökade nivåer i blodet. Salt innehåller höga mängder av kalium. Mat som meloner, apelsinjuice och bananer är rika på kalium också, men inte alls i samma mängder. För mycket salt är farligt, för mycket frukt är bra.

Varför vill kroppen utsöndra mer kalium?

Utsöndrandet av kalium kan komma från flera orsaker. Det kan vara i samband med att röda blodceller bryts ned (hemolysis), att musklerna bryts ned (rhabdomyolysis), brännskador, traum eller vävnadsskador och okontrollerad diabetes. Kalium är alltså egentligen inte farligt, utan vill hjälpa kroppen att läkas.

Hormonstörningar, lupus, njurproblem och njursjukdomar påverkar njurarnas förmåga att ta bort kalium från kroppen.

Själva kaliummängden i kroppen är alltså inte farligt, så länge som njurar och binjurar fungerar som de ska, men om dessa på något sätt inte riktigt fungerar, så blir det problem med hjärtrytmen.

Mediciner

Vissa mediciner kan göra det svårt för njurar att ta bort kalium från kroppen. Antibiotika är den vanligaste medicinen, antifungul, svampmediciner, blodtrycksmediciner, blodförtunnande mediciner och kaliumtabletter (vitamintabletter).

Symptom på hyperkalemia

För mycket kalium gör att hjärtrytmen blir oregelbunden. Hjärtat slår långsammare och man får långsammare puls. Man känner sig väldigt svag.

Kalium hjälper njurarna (genom att reglera blodtrycket som stöttar njurarna)

Detta ger mig fortfarande inte svar på njurproblemet. Jag har bara fått svar på att njurarna inte kan filtrera kalium, och att för mycket kalium är farligt för hjärtat.

Så vad måste jag göra för att njurarna ska börja filtrera bra igen? Rätt blodtryck hjälper njurarna det vet vi och att man reglerar blodtrycken genom kaliumrik mat. Bakad potatis, torkade aprikoser och avokado är kaliumrika, så att ta bort kalium är inte svaret.

Vi måste alltså på något sätt få reda på vad som är problemet med njurarna och varför de inte riktigt fungerar som de ska samt hur man stöttar och läkar njurarna.

Graviditet och njurproblem

Förändringar under graviditeten kan innebära vissa problem bland annat njursjukdomar. Preeclampsia som är högt blodtryck under graviditeten och svåra urinvägsinfektioner kan vara tecken på njursjukdom under graviditet. Kvinnor som har njurproblem innan graviditeten har ofta det under graviditeten med. Att göra undersökningar och reglera blodtrycket är a och o för att hjälpa njurarna.

Höga nivåer av kreatin i urinen

Ett tecken på njursjukdom under graviditeten är höga nivåer av kreatinin i urinen. Kreatin är en aminosyra som är viktigt för musklerna. När denna syran bryts ner i njurarna blir den kreatinin. Normal kreatininutsöndring från njurarna är mellan 500 upp till 2 000 mg, beroende på ålder och BMI. Under graviditeten filtreras mer blod genom njurarna, vilket gör att de får arbeta hårdare. Detta gör att blodkärlens genomtränglighet i njurarna, som filtrerar "avfallen" skapar högre nivåer av kreatinin i urinen, som är ett tecken på njursjukdom.
Kreatin

Kreatin är en aminosyra som finns i muskler. Den omvandlar lagrad energi till rörelseenergi. Kroppen kan själv bilda 1-2 gram varje genom maten man intar och ämnesomsättningen. Väger man 70 kilo har man i princip 120 gram kreatin i musklerna. All överskott av kreatin omvandlas som sagt till kreatinin som utsöndras via njurarna. Kreatin finns i livsmedel från djurriket.

Kreatin hjälper till att hålla kvar glykogen i musklerna, vilket hjälper till att hålla borta trötthet och skapar mer energi, vilket hjälper dig när du anstränger dig fysiskt.

Eftersom jag sällan äter animaliska produkter (förutom lite ägg, tonfisk och pyttelite kyckling då och då) så kan det inte vara kreatinet som är problemet.

Högt blodtryck

Kvinnor som utvecklar högt blodtryck, eller preeclampsia, under graviditeten bör kolla sina njurar. Högt blodtryck förstör kroppens kärlsystem, inkluderat blodkärlen i njurarna. Detta gör att njurarna slutar att fungera normalt och att det håller tillbaka mer vätska, som leder till högre blodtryck. Risken att utveckla högt blodtryck under graviditeten är högre hos kvinnor som är feta, och som har haft det i släkten eller hos de som har tvillingar.

Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion under graviditeten kan vara ett tecken på njursjukdom och påverkar mycket värre än normalt. Det kan orsaka njurproblem och leda till för tidig födsel eller låg vikt hos barnet.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GLUTEN och NJURPROBLEM

Vilket förhållande har glutenintolerans och njurvärk och njurproblem?.

Jag läste dessa inlägg om människor som också känt av njurproblem men som lyckats lösa det genom att äta glutenfritt.

Oftast förknippar man njurproblem med hjärtsjukdomar och diabetes. Många av dessa är instruerade att äta en kost med mycket fullkorn och lite protein. Denna kombination är dödlig för de med glutenintolerans som påverkat njurarna.

Dåligt näringsupptag på grund av att gluten förstört tarmluddet är ofta orsaken till njurproblemen.

Glutenintolerans är en autoimmun sjukdom. Normalt skyddar immunförsvaret från sjukdomar, men om man inte tål gluten kommer kroppens immunförsvar att attackera organen och tro att dessa är invaderare. Om man då äter gluten kommer kroppen att attackera tunntarmen och orsaka inflammation och förstöra den. Detta påverkar kroppens förmåga att absorbera näringsämnen, vilket leder till dåligt näringsupptag. Glutenintolerans kan vara genetiskt betingad och ofta triggas den igång av stressfaktorer som graviditet, kirurgi, virusinfektioner eller stark känslomässig stress. Glutenintolerans är också obehandlingsbar, men man klarar av det om man inte äter mat som innehåller gluten.

Njurarna

Förutom att gluten påverkar matsmältningen kan den också orsaka njurproblem. Immunoglobulin A eller IgA byggs då upp i njurarna och förhindrar de att filtrera bort elektrolyter och vatten från blodet. Det kan också orsaka att kroppen spiller protein och blod i urinen, höjer blodtrycket och orsakar svullnad i fötter och händer. Om man utsätter kroppen under lång tid för gluten och man inte tål det kan IgA vara orsaken till njurproblemen. IgA kan inte botas, men man kan sänka förloppet med medicin. Att undvika matallergier, som gluten, hjälper också.

Där är orsaken.

Jag har ätit mängder av bröd, makaroner och diverse croissant en hel vecka efter att inte ha ätit på länge. Det är antagligen därför min högernjure gör så ont. Jag har slutat att äta det nu, men hur lång tid tar det innan njurarna läks igen? Jag hoppas innerligt att det går fort!