söndag 30 november 2014

Dumle - kletar sig fast i blodådrorna, gör kroppen stel, ovig och rynkig. (Bra att veta för alla över trettio)



Dumle. Den där gooooda chokladen. Som man bara dör av att äta.

Jag vill få bort min längtan efter dumle, precis som jag fick bort längtan efter löss i smågodis.

För det första.

Dumle original kostar 108,64 kr/kg. Det är hutajetamej inte acceptabla priser. För vadå?
För himmelsk dröm, eller?

Vad får man för det priset?

Innehållsförteckningen avslöjar att vi har med stärkelsesirap att göra. Stärkelsesirapen är ett gammaldags ord för glukossirap eller majssirap. Det är en tjock trögflytande sockerlösning. Tänk dig det i dina blodådror. Glukossirapens effekter har jag redan varit inne på i mitt inlägg "Det är skillnad på fruktos och fruktos".

Därefter har vi ren mjölk. Som vi ska undvika helt och hållet. Mjölkens effekter vet vi redan. Den är både godartad och fördärvlig, beroende på vilken sort man dricker. Läs mitt inlägg om mjölk här.

Nästa stora ingrediens är socker. Det där haschet som sprutas direkt in i ådrorna via matspjälkningskanalen. Det är visserligen så vi får i oss näringen, men rent vitt socker kan i princip räknas som knark och inte blir man vackrare av det.

Transfetter och kletig dumle i blodådrorna

Nu till en dröm, eller snarare mardröm: Härdad vegetabilisk olja. Det är ett annat ord för transfett.

Transfett innehåller fettsyror av typen omättade fettsyror när industrin härdar fetterna. Dessa är dock inte helt och fullt härdade för då skulle det bara vara fettsyror och alltså inget transfett.

Transfett finns även naturligt i små mängder i mejeriprodukterna.

Transfettsyror innehåller en eller flera dubbelbindningar i trans-ställning, dvs väteatomerna sitter på motsatt sida av dubbelbindningen vilket medför att fettsyrorna blir raka kedjor och får liknande egenskaper som mättade fettsyror, trots att de är omättade.

Transfetter finns i pommes frites och annan friterad mat, pajer, piroger, pulversåser, chokladbollar, småkakor, kakor med lång hållbarhet (kex, godis, snacks, glass och micropopcorn).

Vi vet redan att fett gör matsmältningen långsam och risk för förstoppning är uppenbar.

Cancer och hjärt- och kärlsjukdomar

Visserligen önskar vi äta dessa fetter eftersom de anses ha naturliga anti-canceregenskaper och hjärt- och kärlförbättrande egenskaper i naturligt format (från kossor), och därför är det inte konstigt att vi längtar efter dessa fetter. Men tyvärr är det vetenskapligt belagt att industriellt härdade fetter leder till cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. De naturliga transfettsyror i mjölkfett, CLA och vaccensyra har även i djurförsök visat sig förebygga ateroskleros.

Ateroskleros är ett fint namn för åderförfettning, eller som man sade förr, åderförkalkning. Det är egentligen stenos i artärerna, eller förträngning av "anatomisk passage" eller "rörformig struktur". Det betyder vad jag förstår det som ådror som är böjliga, där blodet flyter fram.

Operation eller fasta

Om man vill operera bort "Dumle" som fastnar inte bara i tänderna, utan också i ådrorna och hindrar blodet från att pumpas till och från hjärtat så man får andnöd och hjärtinfarkt, måste man idag medicinskt operera bort det med en stent som töjer ut förträngningen.

Vill man göra det på ett naturligt sätt finns det ett enkelt sätt: Fasta. Man man vattenfasta, fruktfasta eller torrfasta, så som muslimerna gör. Då tvättar kroppen sig ren från dessa naturligt.

Mandel, oliver och kikärtor, tack vare E-vitaminet, anses ha förbyggande egenskaper som motverkar dessa härdade fetter. Läs gärna mitt inlägg om det här.

Därtill här vi i Dumle också helmjölkspulver, kakaosmör, kakaomassa, vasslepulver, skummjölkspulver, koksalt, sojalecitin som emulgerinsmedel, vanillin.

Detta ger en del energi: hela 470 kcal får man i sig av 100 gram. 3,5 g aminosyror, 66 g glukos och 21 gram fett.

Proteindelen är okej, glukos med. Det som stör mig mest är fettmängden som är extremt hög. Det bidrar till många timmar på toaletten för den med tendens till småätande av godis, då fett är svårnedbrytbart och tar lång tid att brytas ned.

Men hur är det med själva chokladens goda verkan?

Visserligen vet vi att choklad innehåller mycket magnesium som är bra för kroppen. Därför kan vi luras att tro att dumle är bra för oss. Läs mitt inlägg om njurrenande mat. Men för att effekten ska vara bra för oss i dess helhet krävs det att kakaon och chokladen är "Raw".

lördag 29 november 2014

December: Kål, rötter, endive och pumpa

December bjuder såklart på apelsiner, clementiner, kiwi, grapefrukt, äpplen och päron, men också på kål, rötter, endive och pumpa.

Vitkål, spetskål, savoykål, salladskål, rödkål, grönkål, brysselkål
Svartrot, rödbeta, rättika, rotselleri, purjolök, potatis, palsternacka, morötter, röd lök, gul lök, kålrot, jordärtskocka
Endive
Pumpa

Rötterna och lökarna har det gemensamt att de gör precis som vi, de går under jorden under vinterhalvåret. Därför passar de extremt bra för oss i det nordliga klimatet, men även för andra som också har vinterkyla och stänger in sig om vintern.

Frukten är C-vitaminrika, B-vitaminrika och Kaliumrika. Men vad innehåller de andra grönsakerna?

Endive innehåller en hel del folat (B9) och Riboflavin (B2) men också kalium, Vitamin C och B1. Bara 2% zink per 100 g.
Pumpa innehåller mycket A-vitamin, C-vitamin, Folat och kalium, men också en hel del andra B-vitaminer, Vitamin E, fosfor, järn, kalcium och magnesium. Bara 1% av 100 g är zink.

Vitkål innehåller extremt mycket Vitamin K, Vitamin C och måttliga mängder Vitamin C och kalium. Den innehåller också en del fosfor, kalcium, järn och magnesium samt zink, folat och vitamin B1. Den innehåller också bara fleromättat fett. (Fett behövs för att göra blodet mer lättflytande, då vitamin K gör det trögflytande. Därför är det bra med olja i vitkålen).
Salladskål innehåller extremt mycket folat och Vitamin C och måttliga mängder Vitamin B6 och kalium. Den innehåller också mindre mängder av de andra B-vitaminerna, Vitamin E, fosfor, järn, kalcium och magnesium samt 3 % per 100 g zink.
Rödkål innehåller extrema mängder Vitamin C, men också höga mängder Vitamin K, B6, folat, kalium.
Grönkål (Varning, varning!!) Extremt rik på Vitamin C. 150% av RDI. Även extrema mängder Vitamin A, Vitamin E, Kalcium och järn. Järn ligger på 12% av RDI, kalcium på 19% och Vitamin E på 45% samt Vitamin A på 58% av RDI. Extra! Också Omega 3-rik.
Brysselkål är extremt rik på Vitamin C som Grönkålen är samt Folat. Vitamin C ligger på 106% av RDI och Folat på 79.5% av RDI. Också rik på B1, B6 järn och kalium. Järnet ligger på 10% och zink på 5%.

Svartrot innehåller extremt mycket järn (23 % av RDI), kalium, fosfor, Vitamin B1 och Folat (B9).
Rödbeta innehåller mycket folat och kalium. Zink ligger på 3,5% per 100 g.
Rättika innehåller mycket kalium, folat och vitamin C. Zink 2 % per 100 g.
Rotselleri innehåller mycket B6, B2 och Vitamin C samt kalium. Zink ligger på 4% per 100 g.
Purjolök är extremt rik på Vitamin K, men också B6, Vitamin C och kalium. Järn ligger på 4% och zink på 2,4 % per 100 g.
Potatis innehåller B3, B6, Vitamin C och kalium. Järn och zink ligger på 2 %.
Palsternacka Folat, Vitamin B3, Vitamin C och kalium. Zink ligger på 4.8 % per 100 g.
Moroten är speciell. Den innehåller 107% av RDI av Vitamin A. Men också så klart folat, B6 och kalium. järn och zink är låga på 1%.
Röd lök: folat, B6, Vitamin C och kalium.
Gul lök: Folat, b6 och Vitamin C.
Kålrot är väldigt rik på Vitamin C och folat men också B6 och kalium. zink ligger på 3% och järn på 1%.
Jordärtskocka är speciell. Den är extremt rik på järn och kalium samt fosfor.

Vad jag kan utröna att en zombie behöver är främst Vitamin C, folat och kalium.
Man behöver också B6 och B2 (Riboflavin).
Några avarter är t ex jordärtskockan och svartroten (järn), moroten och pumpan (Vitamin A), grönkålen (Vit A, Vit E, kalcium och järn), rödkålen, purjolöken (Vitamin K)

Decembergrönsakerna innehåller nästan samma som frukterna: Vitamin C, B-vitaminer och kalium, med undantag för ett par andra vitaminer och mineraler (järn, Vitamin A, Vitamin E och kalcium och Vitamin K)



Grönkålen

Den allra bästa vintergrönsaken är med andra ord grönkålen.

Grönkålen kallas även för bladkål och kruskål och finns i hela Sverige. Den används vid julbordet som huvudingrediens i långkål.

Lite recept finns att finna här.

Man kan ha grönkål i nästan allting. Titta här.

Fram för mer grönkål, ökad vitalitet och hälsa.





tisdag 25 november 2014

Äpple och tomat vid insomnia

Jag lider av hemsk insomnia. Kanske kan kromrik mat hjälpa?

Krom omsätter glukos och samverkar med insulin vid kolhydratmetabolism. Krom ökar muskelmassan, reglerar blodtrycket och minskar blodfetter samt ökar HDL som är det goda kolesterolet. Krom hjälper kroppen att bygga proteiner, fett och kolesterol.

Ofta tror man att det är zink som det är brist på och det kan fungera som substitut för krom men kanske ska vi börja fundera på kromets roll i vår näring.

Män behöver 30 mikrogram och kvinnor 25 mikrogram. Tyvärr kommer vi inte i närheten av dessa rekommendationer. Det genomsnittliga kromintaget i Sverige beräknas ligga vid cirka 0.03 milligram eller 30 mikrogram. Problemet är att vi äter en kolhydratrik kost och jämt och ständigt, vilket ökar behovet. Det optimala dagliga intaget är alltså ännu högre, 200-600 mikrogram, vilket jag tror stämmer bättre överens med det behov jag har.

Äpple och tomat

1 äpple ger 36 mikrogram och 1 tomat 24 mikrogram. Ammande behöver minst 45 mikrogram varje dag. 1 ägg ger 25 mikrogram. Om jag ska komma upp i ODI så behöver jag alltså äta 5 äpplen och 5 tomater, vilket är konsumerbart och jag älskar tomater.

Krom-3 och Krom-6

För de som vill veta mer om krom, finns det två varianter: krom-3 är det vi ska ha, inte krom-6 som gjordes känt av Erin Brocovich som ett gift som leder till cancer, precis som vi inte ska äta fluor som finns i tandkräm utan fluor som finns i vår natur. Se tidigare artikel.

Kolhydrater och socker

Ju mer socker och kolhydrater som pasta, bröd, sötsaker, bakelser, kakor, godis, cola etc som man äter desto större risk för krombrist (och kaliumbrist). Ju mer socker och kolhydrater desto större behov av insulin krävs och detta ökar mängden krom som används och avfallet kommer ut med urinet.

Krom och tomat

Krom finns bland annat i broccoli, tomat, spenat, svartpeppar, fullkorn, krusbär och äpple. Läs mer om tomatens fördelar här.

måndag 24 november 2014

Periodiska systemet och mineraler

Periodiska systemet

Tidigare har jag lärt mig att Magnesium och kalcium balanserar varandra. De har motsatt verkan i kroppen. Magnesium mjukar upp muskler med kalcium gör de hårdare. Det är dessa som är med när muskelns som heter hjärtat arbetar. Om man har brist på magnesium kan inte hjärtat släppa taget, vi kallar detta då hjärtattack.

Detsamma med Natrium och Kalium

Natrium och kalium samverkar i kroppen liksom magnesium och kalcium. Vi behöver natrium för elektrolyterna i kroppen och kalium för hjärtat. Hur de samverkar har jag mindre bra koll på för tillfället.

Kväve (N) och Fosfor (P)

Kväve och fosfor samverkar också. Vår kropp består av stora mängder kväve och fosfor, faktiskt de största nivåerna, jämte kol, väte och syre.

Fluor (F) och Klor (Cl)

Fluor och Klor behöver vi också i kroppen. Fluorid och klorid finns i formerna kalciumfluorid och natriumklorid. Kalciumfluorid finns i våra berg och utsöndras i vårt dricksvatten. Den hjälper till att stärka tänderna (i motsats till fluoret i tandkrämen som är syntetiskt och giftigt). Natriumklorid är vanligt bordssalt.

Vilket förhållande har molybden, mangan och krom? Är de beroende av varandra?

Järn, kobolt, nickel och koppar?

Och alla andra ämnena? Behöver vi dem i kroppen eller är de giftiga för oss?

Natrium och kalium är alkalimetaller
Kalcium och magnesium är alkaliska jordmetaller
Kol, kväve, syre, fluor, kisel, fosfor, svavel, klor är icke-metaller
Krom, mangan, järn, kobolt, nickel, koppar och zink är "övergångsmetaller".

Väte, kväve, syre, klor och fluor är gasformiga.

vad kan jag lära mig av allt det här?

Det får framtiden visa....

To be continued...




lördag 22 november 2014

Min bebis har stort begär efter tomat

Min sexmånaders baby älskar frukt och grönt. Han äter banan, päron och äpple i mosad form och dricker clementinjuice, apelsinjuice och granatäpplejuice. Han gillar också kamomillte, men då måste det också tyvärr vara socker i, så det ger jag inte längre. Han älskar min turkiska linssoppa och grönsakssoppor (i synnerhet de med linser och persilja i). Han gillar också omelett med persilja och pommes frites (fast det sistnämnda undviker jag att ge, men kan vara svårt när åtta- och tioåringen vill ha).

Nu är han inne på tomat. Han blir alldeles vild av ha-begär när han ser tomat, precis som när han såg granatäpple förut.

Varför tomat?

Den innehåller 94.7% vatten.

Antioxidanter som är bra för immunförsvaret

Tomater innehåller mycket C-vitamin och Kalium.
Därutöver en hel del folat, A-vitamin, B3 och B6, Vitamin E och Vitamin K.
Den är lite mineralrik också. En del fosfor, järn, kalcium, magnesium och zink finns också i dem.
Inget jod och ingen selen, inget D-vitamin och ingen B12 finns i dem tyvärr.

De fyra stora karotenoiderna

Tomater innehåller alfa- och betakaroten, lutein och lykopen. Tillsammans ger de huden bättre färg (speciellt om man solar också - vilket vi gör nu när vi är utomlands, vilket kanske förklarar suget). Levern renas lättare  och lykopenet i tomaterna stoppar åldrandet, dvs. rynkor och solskador.

Hade jag kombinerat broccoli och tomat hade jag också reducerat risken för prostatacancer (och urinvägsproblem), så det kanske jag gör i framtiden.

Tomat minskar risken för pankreascancer

Pankreas är samma som bukspottkörtel. Bukspottkörteln jobbar för tvivlat när man äter en diet rik på socker (i synnerhet kolhydrater), vilket vi gör just nu. Därför är det bra att kombinera tomat med frukt. Tomat reducerar risken för pankreascancer.

Viktig med fett i för lykopenets upptag

När man kombinerar oliver och tomater (eller olivolja och tomater) ökar man upptaget av antioxidanterna och mineralerna i kroppen upp till 15 gånger (enligt studie från Universitetet i Ohio).


torsdag 20 november 2014

Hur ser maten ut vs. kroppens utseende

Morötter är bra för ögonen och när man skär ett snitt igenom den ser den ut som ett öga. Det finns många fler exempel på mat som är bra för vissa specifika delar av kroppen.

Vetenskapen kallas för bioimitation eller bio-mimicry

Här är exemplet med moroten och ögat


Hur ser tallkottkörteln ut?


Som en tallkotte


Hur ser den ut om man t ex borstar tänderna med fluor dagligen etc.?


De liknar brain sand composits . Vad är det?


Tallkottkörteln "vet" när det är ljust eller mörkt och i vilket proportioner som dag och natt är. Produktionen av enzymer som katalyserar syntesen av melatonin ökar i mörker, så de korta dagarna och långa nätterna på hösten och vintern betyder ökade mängder melatonin. De långa dagarna på våren och sommaren betyder mindre mörker och mindre melatonin. 

Vad händer om man inte går ut i solen?

När mörkret infaller ökar melatoninet och vi känner oss trötta. Men lampor, ljusa datorskärmar och trevligt sällskap kan göra att melatoninet inte ökar som det ska och vi lägger oss allt senare. Men är inte lampor bra då?

Minskade mängder melatonin medför depression. 

När det är mörkt ute, ska vi också vila oss inne. Gör vi inte detta medför det att vi går omkring trötta hela dagarna och därmed skapas sjukdomen "depression". 

God produktion av melatonin, som man får vid mörker, ger ovanligt klara drömmar. 

För den som vill öka melatoninet efter datoranvändandet på kvällen är druvor och ris ett bra val. De ökar melatoninet. Riskorn liknar i viss mån tallkottkörteln. 

Tallkottkörteln aktiveras av serotonin som aktiveras när man sover: Mandel, banan, peppar, potatis och svarta bönor ökar serotoninproduktionen. 

Visst liknar mandeln tallkottkörteln?




Annars när sig tallkottkörteln på solljus, som ska tas in genom pupillen. 



måndag 17 november 2014

Detox med mandel för att stävja insomnia



Eftersom mandel verkar producera serotonin, som är nödvändigt för melatoninproduktionen, sömnen och tallkottkörteln tänkte jag introducera den mera i min kost. Vad kan jag få för fördelar av att äta 100 gram mandlar varje dag?

Vitamin E ligger på 200%. Vitamin B2 på 55 %. Magnesium ligger på 75 % och kalcium på 33%. järn och zink ligger på 37 och 33%. Fosfor ligger på 74%. Kalcium, magnesium och fosfor är nödvändiga för benstomme och ryggrad. Järn och zink nödvändiga för ett fungerat immunförsvar. Vitamin B1, B3 och B9 ligger på 20-30 %.

Den innehåller 0.4 gram omega 3 och 10 gram omega 6.

Proteinet är skyhögt. Den ligger på 20 gram per 100g.
Fettet ligger på hela 52 gram per 100 gram.

34 gram är enkelomättat fett. 11 gram är fleromättat. Sammanlagt totalt 90% av fettinnehållet är enkelomättat och fleromättat.

Syftet med detta är att stävja min insomnia så att jag får tillbaka min dygnsrytm igen. Jag tar extra D-vitamin men behöver nu stärka mig med konstant intag av kalciumrik föda.

100 gram mandel är ca 2 dl.

Varje dag tar jag också persilja för järn och kalciumets skull. Jag tar också sesamfrön för kalciumets och magnesiumets skull. Jag vill nu komplettera med mandel för magnesium, kalcium, zink och järnets skull.


söndag 16 november 2014

Raw food-frukost till mina barn

Jag vill introducera Raw food till mina barn och det lättaste sättet enligt Raw food-experter är att börja med desserter. Därför vill jag nu samla ihop en hög med bra Raw food-frukostar/desserter som jag kan bjuda mina kräsna barn på (som nu visserligen älskar Morgonvälling istället för flingor och mjölk och smörgås med smör och marmelad).

Söndagsfrukost:
Raw food-glass
Blötlägg 2 koppar cashewnötter i fyra timmar.
Lägg i cashewnötterna, kokosnötkött (kokosflingor), en kopp kokosmjölk, 1/4 kokosnötolja, 1 kopp Agave, 3 msk biologisk alkoholfri vanilj, 1 tsk salt. Därefter lägger man det i en glass-mixer (som gör glass).

Måndag hela veckan lång, till nästa gång:

Måndagsfrukost, mm ser gott ut men jag har inte receptet tyvärr. Annars så brukar en kaka bestå av malda nötter (valfritt), dadlar, kakao och/eller vanilj, lite vatten, kanske kokosnöt/mjölk/olja/flingor, valfri frukt eller valfritt bär. Sedan är det bara till att leka och vara kreativ.



Salt (natrium) är viktigt för hälsan

De viktigaste mineralerna i bröstmjölk är Natrium, Kalium, Kalcium, Magnesium, Fosfor och Klor.

Därför vill jag nu kolla var man hittar källor med dessa i. Det måste ju finnas något samband mellan att de är så viktiga i bröstmjölken och för bebisen och för vår allmänna hälsa. 

Natrium/Kalium

Natrium och kalium går hand i hand och balanserar varandra. Om den ena är högre än den andra är det risk för hälsoproblem. 

Kalcium/Magnesium

Kalcium och magnesium går också hand i hand och balanserar varandra. Om den ena är högre än den andra är det risk för hälsoproblem.

Fosfor/Klor

Fosfor och Klor går också hand i hand och balanserar varandra. Om den ena är högre än den andra är det risk för hälsoproblem. 



Natrium

Natrium är ett mjukt, metalliskt grundämne. Den tillhör gruppen alkalimetaller och är ganska vanlig i jordskorpan. Natriummetall är väldigt reaktivt och man hittar den därför i kombination med andra ämnen, i form av salter. 

Natriumjonen Na+ ä den vanligaste katjonen i havsvatten och har viktiga biologiska roller. Växter tar upp natrium från jorden och vattnet, men inte i så stora mängder. RDI är 2-3 gram, dvs 5-7 gram vanligt koksalt, fast detta rekommenderar inte jag, eftersom det river upp blodådrorna inifrån. (Köp hellre bergssalt eller himalayasalt som finns på Coop - tyvärr finns den ej på Willy's.)

Får man i sig för lite salt kan man t ex som epileptiker få epileptiskt anfall. Man bör därför äta minst 4 gram salt per dag. 

Biologiskt

Natrium har en viktig roll i osmoregleringen och upprätthållandet av cellernas membranpotential. Cellernas membranpotential är viktig för fortledning av aktionspotentialer (ett slags elektrisk signalering). 

Natrium finns mest utanför cellerna, men även inut. 

Membranet har kanaler som natriumjonerna kan strömma igenom. De är stängda så länge inga natriumjoner finns, men öppnas så att de kan strömma in i cellen. 

Den elektrokemiska gradienten som ger membranpotentialen uppstår dels genom de stängda kanalerna och dels med hjälp av Natrium och Kalium-pumpen. 

Natrium/Kalium-pumpen är en pump som kräver energi (i form av ATP) och gör att Natrium pumpas ut ur cellen samtidigt som Kalium kommer in. 





.

fredag 14 november 2014

Låt oss äta alla färgerna

Låt oss äta alla färgerna. 

Är du mest sugen på en semla eller på en färgrik sallad?
Vad föredrar du, gräddtårta med jordgubbar eller kött och potatis?

Vad du än föredrar kommer det att påverka dig på olika sätt. Ju fler färger du har i din mat, dvs ju fler frukt och grönsaker i olika färger du har, desto större chans att du får i dig alla enzymer, antioxidanter och flavonoider, för att inte tala om vitaminer, mineraler, aminosyror, glukos och omega-3.

Frukt och grönt är vad tänderna gillar


De olika färgerna beror på dess specifika natur. 

Moroten som exempel

Morotens färg kommer från färgämnet karotenoid. Karotenoidfärgerna varierar från ljust gult till starkt orange och djuprött, beroende på deras specifika struktur. Karotenmolekylerna har konjugerade dubbelbindningar, vilket innebär att varannan bindning mellan kolatomerna är enkel och varannan är dubbel vilket tillåter valenselektronerna att fritt färdas efter hela kedjans längd. 

Ju fler dubbelbindningar (dvs ju längre kedja), desto lägre delokaliserings- och excitationsenergi (på grund av att den kinetiska energin minskar). Detta medför att molekylen absorberar ljus med lägre energi, vilket motsvarar synligt ljus, och då främst blått ljus. 

Alltså, ju fler konjugerade dubbelbindningar desto rödare färg. 

Blått ljus vs rött ljus

Om det nu är så att frukt och grönsaker absorberar ljus, så borde det ju närmelsevis också vara så att vi äter ljus. Hur påverkar rött och grönt människor?

Synligt ljus varierar mellan 700 nm och 400 nm. 700 nm är rött ljus och 400 nm är blålila ljus. 

När vi sover är vi i ett tillstånd av deltavågor och thetavågor. EEG (Elektroencefalografi) är en metod för att registrera hjärnbarkens spontana elektriska aktivitet med hjälp av elektroder som klistras fast på skalpen i ett rutmönster som täcker enligt ett internationellt system (10-20 systemet) med referenspunkter i näsroten och i nackbenets förgreningspunkt. 

Det är neurofysiologer som kan tolka elektroencefalogrammet som biomedicinanalytikerna genomför. 

Eeg gamma.svgHögre än 40 Hz (gammavågor) associeras med högre mentala förmågor som problemlösning, rädsla och vakenhet. Dessa vågor är korta och trubbiga. Vibrationerna är aktiva och vilda.

13-39 Hz (betavågor) associeras med aktivt eller oroligt tänkande, aktiv koncentration och upprymdhet (där är jag nästan alltid). Dessa vågor är lite mindre frekventa och glesare.  Vibrationerna är starka och aktiva.
Eeg beta.svg
7–13 Hz (alfavågor). Vaken avkoppling, förstadiet till sömn, yrvaket tillstånd, REM-sömn och drömmande. Vågorna är långsammare och glesare. Vibrationerna lugnare. 

Eeg alpha.svg
4–7 Hz (thetavågorna) associeras med djup meditation och sömn. Vi behöver alltså inte sova för att komma dit utan vi kan be. Vibrationerna är mjuk och lugna. 
Eeg theta.svg
< 4 Hz (deltavågor) associeras med djup, drömlös sömn. (det är denna som associeras med läkning av kroppen)
Eeg delta.svg



Frekvenser, våglängder och energi

För att räkna ut frekvensens motsvarighet till Hz behöver vi två kalkylatorer. Den första finner vi här och den andra finner vi här.

(λ)
Våglängden 400 nm = 0,4 mikrometer (blålila ljus) ger 
(f)
 frekvensen 749 481 GHz = (E) Energin 3,099 eV. Det motsvaras av ultraviolett ljus (UV-ljus)

Mat som är lila ger oss UV-ljus. 

700 nm (rött ljus) är synligt ljus. 

Nu kan vi lite mer det el- och dataingenjörer studerar. :-)

Kom ihåg!

Mega-Hertz = MHz = 106 Hz
Giga-Hertz = GHz = 109 Hz
Tera-Hertz = THz = 1012 Hz
Peta-Hertz = PHz = 1015 Hz

milli-meters = mm = 10-3 m
microns = μm = 10-6 m
nano-meters = nm = 10-9 m 

Men tillbaka till våra färger!

Om vi nu äter blå vindruvor, vad motsvarar det då frekvensmässigt?

Om vi tänker så här:
Det vi äter har hög energi. Energin ligger på 749481 GHz medan våra hjärnor har en mycket lägre frekvens, närmare bestämt mellan 4-40 Hz. 

Kan det vara så att frekvensen i vår mat sönderdelas i våra kroppar så att det sedan används som näring (ljus/energi) i våra kroppar och i våra hjärnor? Det skulle ju vara logiskt då maten (kolhydraterna) spjälkas sönder till glukos och fruktos som sedan tas upp av kroppen. Glukos och fruktos är ju mycket mindre än kolhydraterna. 

Detta fick mig att tänka på kcal. Vad är egentligen en kcal?

Det sägs att vi kan vara utan mat i minst tre månader, utan problem, bara vi får i oss vatten. Om det är så att vi faktiskt har ett överskott av energi i kroppen så skulle det i princip vara så att vi inte behöver inta energi vareviga dag. Varför behöver vi då så många olika färger och livsmedel om vi redan har energi?

Det måste väl vara så att energin är lagrad på olika ställen i olika paket i våra kroppar. Järn och kalcium förvaras ju på olika ställen och är olika energifyllda. Det får mig att undra om fett. Vilken slags energi är det?

Men tillbaka till kcal. 

Det sägs att vi behöver 2000 kcal varje dag för att fungera, vilket jag inte längre tror på. Sanningen att säga kommer vetenskapen allt närmare fakta att ju mindre energi vi intar, desto längre lever vi - i princip. 

Summa summarum är att energi kan uttryckas på många olika sätt. Genom nm, kcal/mol, kJ/mol, cm, kHz. Allt är energi. Allting. 

Låt oss reflektera ett tag över det. 



Ljud och ljus 

En Hertz är en frekvensenhet som definieras som en reciprok sekund, s^-1. 60 gånger per sekund kan vi kalla för 60 Hz = 60 s^-1. 

Mänsklig hörsel har ett frekvensområde från ett par hundra Hz upp till cirka 20 000 Hz (20 kHz). 

Vi skulle alltså med vår hörsel (om den var riktigt vass) kunna höra våra plantor - men tyvärr har vi inte öron för det. Frekvensområdet ligger mellan (Ja, vad var det?) 749 481 GHz. Wow! Tänk om han kunde höra så högt. Men tyvärr det kan man inte. Bara för att fräscha upp Hz-kunskaperna lite. 

Hz och örat 

Vi kan höra allt mellan 20 Hz upp till 20 000 Hz (20 kHz).

Nu kommer vi till ytterligare ett fenomen. Vi nämnde nyss att energi kan mätas i Hz som också är vibrationer, frekvenser. När vi pratar om ljud kommer vi även in på tryck som mäts i Pascal. Därtill måste vi lära oss om dB (decibel) och ljudtrycksnivå. 


Ljudstege


Men nu kommer det krångliga. 

Vågor (vibrationer, energi) fångas upp av ytterörat (öronmusslan) och den yttre hörselgången och leds in mot trumhinnan, som sätts i vibration. Rörelsen överförs till innerörat med hjälp av de tre hörselbenen hammaren, städet och stigbygeln till det ovala fönstret (som sitter i ena ändan på hörselsnäckan). Hörselsnäckan består av en snäckformad tunnel, delad i två kanaler av ett par membran på vilket sinneshåren sitter (dessa är döda på mitt vänstra örat, vilket sänker min hörsel, dvs jag blir hörselskadad). Hörselsnäckan avslutas med runda fönstret, som liksom ovala fönstret är ett elastiskt membran. När vätskan i hörselsnäckan via ovala fönstret sätts i svängning uppstår vågmönster i vätskan som deformerar en av de två kanalerna (basilarmembranet) som sitter i den snäckformade tunneln. Deformationen, som ger information om den inkommande signalens frekvens och amplitud, registreras av Cortiska organen och signalen skickas vidare till hörselcentrum i hjärnan via hörselnerven. 

Nu till dB, Pascal och Hz.

Genom örats konstruktion kan vi känna/höra mellan 3000 och 4000 Hz. Hörtröskeln (nedre gränsen för hörbarhet) ligger vid ett ljudtryck på ca 0,00002 N/m2 (20 mikropascal). Vid låga frekvenser krävs åtskilliga högre ljudtryck för att vi ska uppmärksamma dem. 

Är det så vi kan höra metaller med metalldetektorer? Är det så att förstärker trycket (vad det nu betyder) och använder oss av en högtalare (som omvandlar små ljud till stora ljud) för att kunna höra metallen?

Tja, om detta vet jag inte. Men tryck är tydligen viktigt. Hur tryck och vibrationer hör ihop har jag inte riktigt greppat än. Tyvärr. 

Kan vi höra ljus?

Vi kan ju inte se ljus (våra stavar i ögonen räcker inte till för allt ljus som finns, allt från röntgenljus till UV-strålning och änglar). Skulle man rent teoretiskt kunna höra ljus?

Ja, med maskiner kan vi det. Det brukar vi se när metalldetektorer söker efter metall. När den stöter på metall börjar det spraka till i sändaren/mottagaren. 




Vilken frekvens stöter metall ut?

Ingen aning, men det vore intressant att veta. 

Däremot kan hundar höra saker vi inte kan höra. Vilket frekvensområde kan hundar höra?


För att göra allt det här vetenskapliga mystiskt tänkte jag lägga till det här. Det är en video som sägs reparera DNA. Om  ni googlar på youtube om 528 Hz DNA reparation kommer ni att få information om hur energi och vibrationer på något mystiskt (och kanske lite skrämmande) sätt reparerar kroppen. Hur det går till - allahu alem. Men ska vi stänga dörrarna för allt som vi inte kan förklara? 

När jag sätter på den börjar jag få ont i pannan och ögonbrynen. Värken går över till njurarna och magsäcken/levern. Den går vidare och det känns som någon nyper tag i hjärtat på mig. Sedan vidare till mina äggstockar. Kan det vara så att den aktiverar och renar?

Kan det vara så att det inte bara är fasta som renar kroppen och läker den? Kan det vara så att healing och bön kan läka kroppar? Bönen i islam är en sköld. När man läser Koranen lyser Nur (ljus/energi). När man ber får man ljus (nur i ansiktet).

Bönen

Bönen är ett mäktigt vapen. Med bönen kan vi förändra. Ord är energi. Ord är vibrationer. Ord förändrar. Ord kan skada. 

Alla som känner till Masaru Emoto och hans iskristaller som manifesterats utifrån avsikter (tankar) vet att ord påverkar omgivningen. 

Bön kan rena vatten.

En dag när Masaru Emoto var vid ett vatten (en sjö?) för att mäta dess föroreningar och sedan studera dess kristaller skedde det strax efteråt en jordbävning. När jordbävningen var över gick han och tog ett prov till. Han såg då att vattnet hade renats från föroreningarna. 

Detta bör vi ha i åtanke när vi klagar över jordbävningar och tsunamis. 

Muslimerna har också varnats om jordbävningar. En dag när Omar var med om en liten jordbävning sade han att orsaken var människornas synder (vilka det nu var). Miljöförstöring är en synd. Islam säger att vi ska hålla naturen ren. Vi ska hålla hjärtat, tankar och allting rent. 

Annars kommer effekten. Dvs. vi blir sjuka, eller jordbävningar. Sjukdomen är egentligen reningsverket. Tacka Allah för det. Subhanallah. 

Jordbävningar är också ett reningssytem, för att återställa balansen på jorden och rena den. 

Det är inget mysterium att det är jordbävningar där det är förorenat. Haven är försurade, sjöarna och skogar och berg. Inte konstigt med alla jordbävningar. 

Med ljud, bön och nur (som är energi) kan man alltså förändra materia (som är energi). 

Läs gärna mer om frekvensterapi här

Men tillbaka till ursprunget. 

Låt oss äta alla färgerna. 

Men allra viktigast. Låt oss fasta, be och rena oss och naturen. 

/Amin. 



Aura, magnetism, muslimsk bön och Nur (ljus)

Det finns mycket att säga om aura, magnetism, muslimsk bön, bön överhuvudtaget energi och ljus (i islam känt som Nur).

Det vi kallar för luft är ett av det starkaste elektromagnetiska fälten som finns. Solljus är energi. Det är en elektromagnetiska skölden som skyddar jorden från dess solljus som slungas mot oss.


Vi vet att det finns elektromagnetiska vågor överallt. Radiovågor, elektriska vågor och andra vågor rör sig i luften. Solljuset behöver dock inte en atmosfär för att färdas utan det räcker med vaccum.

Elektromagnetism och människan

Varje människa är omgiven av en energifält. Auran är ett energifält. Detta energifält skyddar känslor, tankar och attityder mot det som är runtomkring den. Ber man inte stärker man inte detta energifält och det blir svagt och man blir mottaglig för energitjuvar (de dränerar en på energi), man blir mottaglig för andra entiteter (djinn, känt i islam) som finns i andra "dimensioner", som är osynliga för våra ögon, men som ser oss. Vi blir påverkade av andras avsikter och det onda ögat (som är andra människors tankar, som påverkar och skapar vibrationer och sedan skadar andra). Det onda ögat kan även skada en själv om man inte t ex säger mashallah, det var så Allah ville ha det, när man ser någonting vacker, eller någonting som man avundas andra.

Elektromagnetism och Nur

Allah har skapat domedagen och den dagen kommer delvis att vara mörk en tid. Den tiden kommer bara de som bett och som har en stark aura (nur) lysa och lysa upp i mörkret.

Varje del av kroppen har ett elektromagnetiskt fält

Allah har sagt att vi kan be för olika kroppsdelar. Bön kan hela. Fasta kan också hela kroppen, men bön är ännu starkare. Bön är egentligen ljus/energi i koncentrerad form.

Synder och elektromagnetism

När man inte följer Allahs vägledning (som finns till för att lära känna Allah) kommer man varken att leva så bra som man kan leva. Man kommer också att störa det elektromagnetiska fältet och det blir en svart prick i hjärtat. Alla gifter (alkohol inkluderat) stör det elektromagnetiska fältet. Även känslor och tankar stör det elektromagnetiska fältet.

Allting på jorden har en elektromagnetisk aura

Allting har en aura och allting vibrerar. Allting är energi och detta kan man påverka med olika handlingar, tankar och känslor. Allt har en elektromagnetisk aura - solen, jorden, järn, naturen, djur m.m

Skador på det elektromagnetiska fältet

Skadar man auran kommer man att få ett antal sjukdomar. Man blir påverkad av magi. Ens känslor förändras. Man blir lättpåverkad av andra människor och annat som finns runtomkring en. Det är därför man ska be om skydd när man går ut. Man ber al-fatiha och de tre sista surorna i Koranen.


Elektromagnetisk strålningstest:



Integritet

Alla människor måste stärka sin integritet. Alla muslimer måste stärka sin integritet och känna sig stolta över att ha vägledning. Alla kristna, som har läst Evangeliet ska känna sig stolta över att ha vägledning. Alla judar som läst Torah, ska känna sig stolta över att ha vägledning. Alla måste hålla på sin tro och sin religion och inte svikta.

Alla interventioner skadar oss - oavsett avsikt. Ta bara röntgenstrålning och annan strålning. Eller alla våra datorer och mobiltelefoner.

Elektricitet och magnetiskt fält
Lyssna mer här (Manly P. Hall):



Bönen är ditt ljus. Föreläsning på svenska om bönen.



Föreläsningen talar om helvetet och att dess eld är varmare än solen. Detta fick mig att tänka på en sak. Så här skrev en person på flashback:

Det skulle krävas otroligt mycket mer vatten än vad den tyngsta jättestjärna väger för att släcka en halvdan stjärna som vår sol om du bara ser till att sänka värmen och ignorerar det faktum att du häller bränsle i elden. Att släcka en sol med fusionerbar materia är som att släcka en brand med bensin.
Skulle du trolla fram dessa mängder vatten på solen så skulle du ha en ofantligt stor himlakropp när du är klar. Den skulle ha ett högt väteinnehåll och det skulle vara ett enormt tryck i mitten. Om inte allt hinner kollapsa till ett svart hål innan tändning sker så skulle den största stjärna som någonsin skådats tändas och större delen av solsystemet skulle befinna sig inom dess gränser när strålningstrycket blåst upp den. Stjärnans enorma fusionsreaktioner skulle göra stjärnan större än vad gravitationen kan hålla samman och större delen av stjärnan skulle kastas av och det skulle vara ett jävla liv. Om inte stjärnan kollapsar i ett svart hål skulle det utan tvekan bli en väldigt våldsam stjärnfödsel, kanske den våldsammaste universum någonsin skådat då jag har svårt att tänka mig en verklig process som skulle kunna leda till så extrema förutsättningar.


Kan man trolla fram materia på detta viset som tankeexperimentet kräver så tror jag att tunga ämnen är det bästa, gärna i stil med uran. Det skulle snabbt göra det jobbigt för stjärnan att hålla igång fusion.

La illaha illa Allah. Det finns ingen Gud utom Allah, den Helige, den Förlåtande, den Mäktige.

/amin






Andas lugnt: Klimatlobbyns helvete kallnar

Andas lugnt: Klimatlobbyns helvete kallnar

Visst har det varit rätt lugnt kring klimatfrågorna ett tag? På fem år har det varit lågprioriterat och de har inte gjort så stort väsen av sig på ett bra tag.

Jag håller med länken ovan. Det har varit rätt tyst, men ändå inte.

Klimatpartierna t ex miljöpartiet i Sverige har fått nytt uppsving. USA har inte tystnat, de har en dold agenda. De vill bara "naturalisera" miljötänket i alla människors hjärnor så att de kan göra alla sina miljöexperiment som de tänkt sig - för att sedan använda de som miljövapen i krig.

De är sluga. Men det kan de ju inte berätta öppet. Men det pågår. De kommer att kunna påverka vädret, släppa ut kemikalier i luften och påverka regn och därmed olika platsers skördar. Att driva ekologiska gårdar kommer vara en omöjlighet eftersom gemene man inte har makten att påverka vädret på samma sätt.

Vad som inte diskuteras nämnvärt idag i svensk media är kärnkraftverkens avfall - det borde vara nummer 1 på agendan eftersom avfallet påverkar vattnet, bergen, sanden, jorden etc. och därmed vår mat.

Läs gärna mer på min blogg:

torsdag 13 november 2014

Raw food Morotskaka i november


Ingredienser:

4-6 koppar rårivna morötter
3-4 torkade mullbär
1 kopp russin
2 koppar urkärnade dadlar
ingefärskrydda eller färsk ingefära
kanel
liten bit vaniljstång

Mixa ihop allting i en mixer till det blir en härlig kladdig smet. Lägg i en form

Vaniljglasyr!
4-6 koppar råa cashewnötter (blötlagda)
4-6 koppar kokosnötsmjölk
1.5 koppar urkärnade dadlar
1 kopp färskpressad citronjuice
strö över kanel och lite vanilj
1-2 tsk rosenvatten

Mixa allting i en mixer till en smet. Stryk det på mellersta lagret och sedan överst.

Bon Appetit.

Vill du läsa mer? Gå då hit eller hit

Symptom och "sjukdom" är inte samma sak som det underliggande "problemet"

Symptom är inte samma sak som problemet.
- vilket hela läkemedelsindustrin baserar sig på.

Läkemedelsindustrin menar att varje symptom är en sjukdom i sig, vilket inte är sant. Det finns alltid något underliggande problem, vilket sällan rotas i.

En student från Ryssland var på praktik i Sverige och fick höra en läkare säga att man ska inte rota i folks underliggande problem eftersom man då aldrig kommer att hitta det, man ska bara behandla symptomen.

Yeah, right.

Så nästa gång du går till doktorn och får penicillin, tänk att denne person vet exakt hur symptomen ska behandlas - han har ju ett facit från läkemedelsindustrin. Däremot kommer du inte att läka ut sjukdomen - för det kan inte mediciner göra - inte i princip - utan det gör kroppen själv - automatiskt.

1. När började sjukdomen?
2. Vad hände precis innan?

Detta kommer att ge dig stora ledtrådar.

Vanliga underliggande orsaker

1. Vad man äter och inte borde äta
2. Vad man inte äter och borde äta (t ex sallad)
3. Stress - vad hände precis innan (vikt, förlossning, graviditet, amning, slutade röka (nikotin lugnar), MS är ofta stressrelaterade och ofta har det med förlust att göra (någon nära som avlidit etc.))
4. Omgivningen och miljön - sociala relationer (någon som påverkar en negativt), men även kemikalier etc.
5. Brist på sömn (oftast inte att man sover för mycket). Sover man bara 4 timmar per natt kommer man att ha många problem.

Oftast brukar inte läkare fokusera på dessa faktorer. De fokuserar bara på symptomen. Detta kommer att leda till värre sjukdomar senare i livet.

Hälsohistoria

Mängden sömn visar på vilken återhämtningsgrad du är på. Om du behöver fyra timmar är du förmodligen ganska frisk och äter säkerligen bara frukt och sallader. Om du behöver tio-tolv timmar är du förmodligen förälder med stora ekonomiska och sociala problem och äter säkerligen både ostbågar och dricker cola och äter choklad flera gånger varje vecka.

Mensen

Mensen är också en tydlig indikator på hur bra man mår. Man behöver inte ha mens för att bli gravid. Det kan alla andrabarnsmammor intyga. Ju längre period och ju mer blod man avger, desto sämre är ens hälsa. Ju mer oregelbunden desto värre. Har man ingen mens ändå, men blir gravid är det ett positivt tecken. Din kropp är väldigt hälsosam och behöver inte avge sina "rester" och "avfall" genom blodet.

Ögon

Ju bättre syn man har, desto större indikator på att man är hälsosam och lever ett hälsosamt liv. Ju tidigare man får problem med ögonen (Jag fick glasögon när jag var åtta år), desto sämre kost hade jag och säkerligen hade omgivningen sina faktorer med.

Temperatur och blodtryck

Tempen indikerar hur ditt immunförsvar mår. Har du 37 är det okej. Har du under 37 har du ett nedsatt immunförsvar och har du över 37 grader har du en pågående infektion i kroppen och ju högre, desto svårare bakterier. Febern är inget farligt, eftersom det är immunförsvaret som skruvar upp kroppens värmesystem vilket krävs för att kroppen ska kunna göra sig av med bakterier och virus. Men grundorsaken till att du fick bakterier och virus som behöver bekämpar är att du har en av de ovan nämnda underliggande orsakerna som gjorde kroppen mottaglig för dessa bakterier och virus.

Blodtrycket är en indikation på njurarnas status. Har du 120/80 har du bra blodtryck och den ska ligga där. Har du lägre t ex 110/70 är det en indikation på att dina njurar är trötta och behöver vila (från mat, stress, emotionella problem, sömnbrist etc). Har du 130/90 ligger du i farozonen för att bränna ut dig och också bränna sönder dig själv inifrån och dina njurar ligger på dödsbädden och kämpar för livet. Ofta är vikt den största orsaken men inte den enda.

Min hälsohistoria

Jag föddes med nedsatt hörsel på vänster öra. När jag var liten fick jag också öroninflammation om och om igen. Till detta användes återkommande penicillinkurer. Jag fick svarta tänder, som sedan byttes ut till de permanenta och då blev dem vita och fina igen. Vid åtta års ålder fick jag glasögon.

Familjära förhållanden

Under min barndom bytte min mamma partner tre gånger. Min pappa, min systers pappa och sedan mina två minsta systrars pappa. Jag förlorade kontakten med den jag fäste mig mest vid, min andra systers pappa redan vid två års ålder.

Förskola

Jag fick börja på dagis och där var jag socialt utanför eftersom ingen förstod att jag var hörselskadad och inte hängde med när andra bytte aktivitet. Jag trivdes med att sjunga men jag var orolig att somna och väntade på att min mamma skulle hämta mig. Jag trivdes på min förskola och min skola och hade vänner.

Flytt

Under mina första åtta år flyttade jag fyra gånger, vilket kan ha satt sina spår.

Förlust

Jag förlorade ingen närstående under dessa år, men däremot min gulliga kanin, som jag var tvungen att begrava. Var mycket ledsen.

Toxiska rädslor

Min mamma lät mig titta på skräckfilm när jag var fem år gammal. Det ledde till att jag drömde mardrömmar i fem år efter det och drömde ofta mardrömmar. (Viktigt att tänka på när jag nu har en bebis själv). Sömnen blev därmed lidande. Jag började också att friidrotta regelbundet och tävla.

Annat

När jag fick min mens vid tio-elva års ålder var det mycket och länge. Jag fick antagligen anemi, utan att doktorn konstaterade det.

Jag började också bli väldigt trött och ofokuserad. När jag kom hem från skolan var ingen hemma och jag gjorde då alltid kladdkakassmet som jag åt direkt av. Jag började därmed gå upp i vikt.

Jag hade också svullna lymfkörtlar överallt (finnar) vilket är ett tecken på försurning i kroppen. Redan när jag var åtta började det, mest i ljumskarna och det har fortsatt hela mitt liv.

Jag fick också skära bort ett födelsemärke på ryggen som visade sig vara melanon. De sa till mig att den satt ivägen och berättade inget mer.

Jag fick också vårtor på händerna som jag frös bort. Vårtor är också en indikation på att kroppen inte längre orkar ta hand om sig själv.

Jag fick vattkoppor när jag var fem år.

När jag blev större hade jag en stor stressfaktor med min familj och vänner. JAg hade vänner, men jag lät aldrig mig själv få bestämma någonting utan hängde bara på. Jag vågade aldrig säga nej av rädsla för att bli utanför. Jag vågade inte heller bli bäst i klassen av rädsla för att bli utanför.

När jag var 16 flyttade vi. Jag började i ny skola och fick nya kompisar men var ofta socialt ensam efter skolan. Jag skämdes för min familj och jag vågade inte ta för mig av någonting eller någonting alls - för att inte förlora det lilla jag har.

När jag var tjugo konverterade jag till islam. Det var omtumlande. Jag var då utomlands och studerade, gifte mig - allt på en gång. Från och med nu ökade påfrestningarna socialt och känslomässigt men också ekonomiskt och fysiskt.

Från 16 års ålder åt jag väldigt mycket flingor med fil. Jag trodde det var okej. Jag fick upp i vikt. När jag konverterade slutade jag vara vegetarian (vilket i princip bestod av godis och smörgåsar) och gick över till kött igen. Jag åt också ännu mer bröd och yoghurt. Jag hade konstant gaser i magen och kunde aldrig be lugnt och stilla.

Min familj gjorde det svårt för mig att leva. Den splittrades pga skilsmässa och min lilla syster drabbades värst. Jag gick till psykolog och fick hjälp att hantera detta problem som jag tog på mig.

Jag jobbade med min religion och dess omställning samtidigt som jag fysiskt mådde dåligt. Psykiskt var det hemskt.

Efter ett par år blev jag gravid och då "upptäcktes" att jag var allergisk mot pollen, viljet föklarade att jag varit så trött under graviditeten. Jag åt också ett paket choklad och ostbågar varje dag. Måste varit brist på kalcium och magnesium och omega 3 som gett mig den cravings.

Det var tufft ekonomiskt och vi bodde i Sverige med massor av omställningar och nyheter och läxor att lära sig.

Vi hjälpe andra ekonomiskt och vi var stressade pga tidsbrist. Våra önskningar hängde inte med den tiden som krävdes för att genomföra det. Vi var tvunna att skkynda oss.

Vi flyttade en gång varje år till nya lägenheter. Vi hade inga ritiga rutiner. Jag studerde, jobbade och tog hand om familjen samtidigt som vi tog på oss att hjälpa både min familj rent socialt, psykiskt och känslomässigt. De hade stora sociala problem - droger, spel på hästar, stöld, missgynne, förtal och baktal av varandra. Och jag var den som försökte att lösa problemen. Jag lyckades hjälpa lite granna, men det krävdes en hel militär för att lösa resten.

Vi tog också på oss att hjälpa min mans familj på olika sätt. Vi var där för andra, men ingen var där för oss.

Vi blev baktalade, förtalade. visst alla har problem, men inte underlättar det med fördomar och förtal så att man skiljs åt.

Mycket stress i mitt liv.

Därtill fick jag sömnbrist och min son slog i huvudet om och om igen. Vi fick åka till akuten. Han fick sociala och språkliga problem och kognitionsproblem. Vi fick hjälp - delvis, på förskolan och utbildning. Han hade adhd och autistiska drag som diagnos vid fem års ålder.

Denna stress fortsätter hela tiden.

När vi väl flyttade till Tunisien var det sådan stor omställning att jag blev psykiskt sjuk på riktigt. Jag blev antisocial och vägrade gå ut ur mitt rum, ur mitt hus. Alla andra i min mans familj fick ta hand om mina barn som var missnöjda med sitt nya liv.

Nu efter fyra år är det en stor skillnad. Vi förstår, vi klarar av kulturbytet och språket och skolans rutiner. Vi klarar av allting och har ett färdigtbyggt hus (som inte var klar när vi flyttade dit så vi bodde trångt hela familjen).

Idag, sedan ett år tillbaka kämpar jag med graviditeten och amningen med ett tredje barn. Jag kämpar att komma tillbaka till wellville. Jag vet hur jag ska göra och styr min kosa ditåt.

Jag fastar regelbundet. Jag äter frukt och grönsaker. Jag äter inte mjölkprodukter eller mycket choklad och chips.

Jag sover dock dåligt fortfarande. Mina ögon mår dåligt och jag har insomnia pga lågt kalciumintag och magnesiumintag.

Jag har mycket att jobba på men jag vet lite mer om hur jag ska komma allting till rätta.

Jag har också tagit tag i de andra faktorerna - socialt (har avslutat flera toxiska relationer bl a till flera familjemedlemmar), känslomässigt (tagit mig nya vänner och satt gränser för gamla), ekonomiskt (har berättar och bett om hela familjens stöd för att rätta till obalansen), fysiskt (har värme i huset, tagit bort mögel och fukt).

Tack för att ni lyssnade!

/Kram















onsdag 12 november 2014

För att kalcium ska upptas normalt, förutsätter det att det finns magsyra, magnesium och D-vitamin i tillräckliga mängder samt att man har omega-3 tillgängligt

Kalcium medverkar till

1.att leda impulser i nervsystemet
2. reglera musklernas kontraktion
3. reglera hjärtats kontraktion
4. medverkar vid blodkoaguleringen (tillsammans med Vitamin K, som finns rikligt i fett/olja)

Överdosering

1. leder till njursvikt (blir alltför påfrestande för njurarna att ta hand om)
2. minskad absorption av andra mineraler (bra att tänka på om man tar många tillskott)

Överdriven konsumtion via mjölk och/eller kosttillskott med kalcium kan dränera kroppens magnesiumdepåer, vilket leder till att cellerna i kroppen inte kan ta upp näring. Det innebär också att kroppen inte kan göra sig av med eller inkapsla gifter och ytterst leda till hjärtattack.

Mycket mjölk är farligt - men inte kalcium i frukt

Okej, så mycket har jag fattat att mjölk inte är bra, men om jag hoppar över mjölken och bara äter frukt, vad händer då?

Vid allvarliga brister kan rakitis (engelska sjukan) utvecklas. Denna bristsjukdom drabbar barn och orsakas av för lite D-vitamin. Det leder till ett mjukt och missformat skelett. Ofta har man samtidigt lever eller tarmsjukdomar eller problem med njurarna.

Rakit får man för att man har D-vitaminbrist. Kalcium och fosfat kan då inte lagras i benstommen. Hos barn blir benstommen mjuk och böjlig. Fontanellen sluter sig mycket långsamt och barnets huvud blir större än normalt. Barnet blir hjulbent eller kobent. Revbenen degenereras och bröstkorgen sjunker in. Tänderna kommer sent och utvecklas dåligt. Bäckenet deformeras.

Ytterligare följder av brist är kramper, energiförlust, tandlossning, närsynthet, nervositet, lättretlighet, trötthet, snabb puls.

Ofta får man blå fingrar och tår och problem med sömnlöshet är stark, men också depression och nedsatt smärttolerans.

Nedsatt produktion av magsyra och menstruationssmärtor är vanliga hos flickor.

Vetekli och spannmål hindrar upptagandet av kalcium. Bort med bröd och sådant alltså.

Spenat, rabarber och tomat hämmar också upptaget av kalcium. (och jag som har tomat i nästan allt)

Större mängd kalcium finns i mjölk, ost och mejeriprodukter. Dessutom i spannmål, frö och färska grönsaker. Sesamfrö och solrosfrö är speciellt bra källor.

RDI hos barn är 360-700 mg.
Män och kvinnor 800-900 mg
Ammande (jag med andra ord) 1200 mg.

Hur 17 ska jag få i mig kalcium?

Jag har märkt att fontanellen sluter sig sakta hos min son och att han inte fått sin första tand än. Dock är han inte 6 månader, så det är väl ingen större fara än. Men jag vill inte att han får mjuk benstomme eller rakit.

Jag måste ut med honom i solen och se till att han får i sig tillräckligt med magnesium i maten och att jag äter magnesiumrikt.

Hur mycket magnesium behöver jag?

Barn behöver 50-200 mg / dag
Vuxna 300 mg /dag.

Upptaget av magnesium ökar vid intag av Vitamin B6 som det finns rikligt av i bl a clementiner.

Kalcium

Jag behöver 1200 mg och min son 360 mg varje dag. Till detta 300 mg magnesium och 50 mg till min son.

Färsk kokosnötmjölk och kokosflingor innehåller 10% av RDI. 2 clementiner - som görs till juice ger 10% av RDI. 1 tsk sesamfrön ger 9% av RDI. Kikärtor, ½ kopp, ger 11% av RDI.

Det är också viktigt att tänka på att för varje gram salt man äter, förlorar man 5-10 gram kalcium genom urinen. Salt är dock nödvändigt, fast inte i de mängder som vi intar dagligen.

Magnesium finns i bönor, vetegroddar, frön och nötter och choklad.

Kanske morgonen borde starta med den här:


2 koppar pecannötter, dadlar, vanilj, salt. Fyllnad: 3 koppar blötlagda cashewnötter, 4 koppar jordgubbar, mandelmjölk, agavesirap, citronjuice, vanilj, salt och lecitin samt kokosnötolja. Läs det detaljerade receptet här:

Tyvärr kan jag inte äta nötter och inte jag har inte tillgång till en del av dessa ingredienser. Så vad ska jag göra då?

Jag kollar med matkalkyl

100 gram sesamfrön ger 123 % av RDI.

Sesamfrön

Sesamfrön ger 78% folat, 71 % vitamin B1,  17% B2, 28 % B3, 56 % B6 och 19% Vitamin E (blodförtunnande) trots att den är full av fett.

Den innehåller 90 % fosfor (viktig för benstommen tillsammans med kalcium), 103% järn, 122.5 % kalcium (980 mg/100 g), 23 % kalium, 93.3 % magnesium  (350 mg/100 g) och 78 % zink.

Wow!

Det betyder att jag inte behöver äta så himla mycket mer än 100 gram sesamfrön för att säkerställa mitt och min sons behov av kalcium och magnesium (350 mg/100 g). Ingen mer oro!

Hur mycket är 100 gram sesamfrön?

1 dl sesamfrön väger 70 g. Alltså behöver jag få i mig mer än 1,5 dl sesamfrön. Det låter väldigt mycket. Nästan 900 kcal per portion.

Finns det inget enklare sätt än att hiva i sig massor av sesamfrön?

100 gram persilja ger 340 mg kalcium. 100 gram choklad och praliner ger 340 gram (men de innehåller oftast mjölk och jag får inte tag på mjölkfria här). Pitabröd med falafel, sallad, sesam och pepperoni ger 282 mg kalcium per 100 g. Torkad sötmandel (vilket jag inte får äta medan jag ammar) ger 265 mg = 33% av RDI. 1 banan ger 1 % kalcium. Bakpulver ger 7364 mg per 100 g eller 920 %.

100 gram kokta linser ger 3%. Äpple utan skal ger 4 mg eller 0.5% av RDI.

Kanel är rik på kalcium, järn och kalium. Överkonsumering ger dock leverskador.

Vill du läsa mer? Här finns fler artiklar.


Havregrynsgröt vs. Mosad banan

Nu ska havregrynsgröten utmana mosad banan. Vilken kommer att vinna?



100 gram havregryn innehåller

Vitaminer behövs dagligen och sparas sparsamt i kroppen (har alltså ej så stora lager att ta ifrån och måste intas varje dag:

56 mikrogram folat (RDI 200 mikrogram)
0 mikrogram A-vitamin (RDI 800 mikrogram)
0.69 milligram Vitamin B1 (Tiamin) (RDI 1.1 milligram)
0.13 milligram Vitamin B2 (Riboflavin) (RDI 0.13 milligram)
0.9 milligram Vitamin B3 (Niacin) (RDI 16 milligram)
0.18 milligram Vitamin B6 (RDI 1.4 milligram)
0 mikrogram B12 (RDI 2.5 milligram)
0 milligram Vitamin C (RDI 80 milligram)
0 mikrogram Vitamin D (RDI 5 mikrogram)
0.8 milligram Vitamin E (RDI 12 milligram)
- mikrogram Vitamin K (RDI 75 mikrogram)

Äter man bara havregryn får man brist på Vitamin A, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin D, Vitamin E.

Mineraler behövs regelbundet, men ej varje dag. Lagras i kroppen och kan tas ifrån vid behov. I snitt behöver kroppen varje dag:

425 milligram fosfor (RDI 700 milligram)
1 mikrogram jod (RDI 150 mikrogram)
5.3 milligram järn (RDI 14 milligram)
56 milligram kalcium (RDI 800 milligram)
400 milligram kalium (RDI 2000 milligram)
130 milligram magnesium (RDI 375 milligram)
2 milligram natrium (RDI 3 milligram)
1 mikrogram selen (RDI 55 mikrogram)
3.2 milligram zink (RDI 10 milligram)

Äter man bara havregryn tre gånger varje dag får man brist på jod, kalcium och selen.

Man får också i sig 369 kcal och 13.3 gram protein (vilket är waaaay too high. Vi behöver bara 1 gram. Allt överskott leder till syralagring i kroppen och därmed också inflammationer)



Nu till bananerna

100 gram banan innehåller

Vitaminer behövs dagligen och sparas sparsamt i kroppen (har alltså ej så stora lager att ta ifrån och måste intas varje dag: (Siffrorna inom parentes är havregrynets mängd)

19 (56) mikrogram folat (RDI 200 mikrogram)
1 (0) mikrogram A-vitamin (RDI 800 mikrogram)
0.04 (0.69) milligram Vitamin B1 (Tiamin) (RDI 1.1 milligram)
0.10 (0.13) milligram Vitamin B2 (Riboflavin) (RDI 0.13 milligram)
0.5 (0.9) milligram Vitamin B3 (Niacin) (RDI 16 milligram)
0.58 (0.18) milligram Vitamin B6 (RDI 1.4 milligram)
0 (0 ) mikrogram B12 (RDI 2.5 milligram)
9 (0) milligram Vitamin C (RDI 80 milligram)
0 (0) mikrogram Vitamin D (RDI 5 mikrogram)
0.6 (0.8) milligram Vitamin E (RDI 12 milligram)
- mikrogram Vitamin K (RDI 75 mikrogram)

Äter man bara banan får man brist på Vitamin A, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin E.

Mineraler behövs regelbundet, men ej varje dag. Lagras i kroppen och kan tas ifrån lagret vid behov. I snitt behöver kroppen varje dag:

20 (425) milligram fosfor (RDI 700 milligram)
0 (1) mikrogram jod (RDI 150 mikrogram)
0.4 (5.3) milligram järn (RDI 14 milligram)
6 (56) milligram kalcium (RDI 800 milligram)
395 (400) milligram kalium (RDI 2000 milligram)
33 (130) milligram magnesium (RDI 375 milligram)
1 (2) milligram natrium (RDI 3 milligram)
0.5 (1) mikrogram selen (RDI 55 mikrogram)
0.2 (3.2) milligram zink (RDI 10 milligram)

Äter man bara banan tre gånger varje dag får man brist på fosfor, jod, järn, kalcium, magnesium, selen och zink.

Man får i sig 101 kcal och 1 gram protein (vilket är exakt lagom. Vi behöver bara 1 gram. Allt överskott leder till syralagring i kroppen och därmed också inflammationer. Bananer bidrar alltså inte till inflammationer utan bara till att reparera kroppen)

Summa summarum, vem vinner?

Man skulle kunna tro att havregryn vinner, eftersom det är mer näringsrikt, men eftersom den bidrar till inflammationer i kroppen och bananer inte, vinner bananer. Måste bara kombinera frukt, grönt och annat så att man inte får brist.